A tavaszi főzelék – más néven finomfőzelék – bizonyosan mély nyomott hagyott a menzás gyerekekben. Vannak azonban ételek, amiket felnőtt korban is érdemes kipróbálni, mert kiderül, hogy nem is olyan rosszak, mint annak idején gondoltuk. Ha esélyt adnál a finomfőzeléknek, ezzel a recepttel próbáld ki!
Hozzávalók:
- 4 zsenge sárgarépa
- 1 zsenge karalábé
- 5 dkg vaj
- 40 dkg zöldborsó
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál cukor
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 2 csapott evőkanál liszt
- 6 dl tej
Így készül a tavaszi főzelék:
A sárgarépát és a karalábét megmosom, meghámozom és nagyjából egy-másfél centis kockákra vágom. A vajat egy lábasban felolvasztom, ráöntöm a répát, és kevergetés mellett 4-5 percig párolom. Mehet bele a karalábé és a zöldborsó is! Sóval és cukorral ízesítem és lefedve, kis lángon párolom 10-12 percig. Érdemes főzés közben szemmel tartani, néha megkeverni, és ha igényli, egy kis vizet önteni alá, de a végére mindenképpen főzzük el alóla az összes vizet!
A petrezselymet felaprítom, rádobom a zöldségekre, majd a lisztet is rászórom. Éppen csak egy percig pirítom úgy, hogy ne kapjon színt, majd ráöntöm a tejet. Kevergetve 3-4 percig forralom, mialatt a leve úgy besűrűsödik, mint egy mártásnak.
Igény esetén ízesítem sóval, cukorral vagy akár fűszerekkel! A Mesterszakács javaslata szerint akár ételízesítőt is használhatjuk só helyett, és a felsorolt zöldségeken kívül mehet bele karfiol, brokkoli, kukorica, zöldbab, de akár gomba is!