A szilveszteri partikaja kérdése sosem egyszerű, mert nehezen találunk ki a ropi, retró szendvics és saláta Bermuda-háromszögéből. Mi most mutatunk öt finomságot, amik között találtok időigényesebbeket is, és olyanokat is, amelyek hamar megvannak.
A szilveszteri partikaja akkor is kardinális kérdés, amikor mi hívjuk el magunkhoz ismerőseinket, és akkor is, amikor mi megyünk valahova. Ilyenkor természetesen nem feltétlenül kell vinnünk valami házit, de biztosak lehetünk benne, hogy vendéglátóink nem fogják bánni, ha mi is beszállunk az élelmezésbe. Az alábbiak közt találhattok leveles tésztás süteményt, édeset, sósat, virsliset, káposztásat, egyszóval mindenfélét!
5 szilveszteri partikaja
Káposztás csigák
Ezek a káposztás csigák Lajos Mari szakértelmét dicsérik. A káposzta kifejezetten karácsonyi és újévi étel, és kiváló harapnivaló is készíthető belőle, így ez az édesre és sósra is ízesíthető káposztás csiga is!
Hozzávalók:
- 500-600 gramm fehér káposzta
- 4 evőkanál olaj
- 3-4 kávéskanál só
- 1 tojássárgája
- 1 csapott evőkanál finomliszt
A tésztához:
- 250 gramm finomliszt
- 125 gramm hideg vaj
- 1 csapott teáskanál só
- 0,5 dl langyos tejföl
- 1 kávéskanál cukor
- 12,5 gramm élesztő
- 1 tojás – a kenéshez
- kevés sajt
Elkészítés:
Elsőként elkészítem a káposztás tölteléket: a káposztát megtisztítom, torzsáját kivágom, majd a maradék növényt lereszelem. Kevés olajra borítom, sózom, és nagyjából 25-30 perc alatt folyamatos kevergetés mellett megpirítom. (Aki édesen szereti, ízlés szerint adhat hozzá cukrot). Míg teljesen kihűl, elkészítem a tésztát.
A liszthez adom a kockákra vágott vajat, a sót, a langyos tejfölt, a cukrot, élesztőt, és tojássárgáját, és összegyúrom. A tésztát lisztezett felületen véglegesre gyúrom, és kinyújtom nagyjából 3-4 milliméter vastagra.
Ha a töltelék kihűlt, hozzákeverek egy tojássárgáját és egy csapott evőkanál lisztet, majd rákenem a kinyújtott tésztára. A töltött tésztát szorosan feltekerem, és 1,5-2 cm-es vastag szeletekre vágom.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom a csigákat, és letakarva kelesztem őket 30 percet. Nagyjából 20 percnél 180 fokra melegítem a sütőt, hogy készen álljon a süteményre.
Ha 30 percet keltek a csigák, lekenem őket tojássárgájával, és sajttal ízesítem – ez lehet reszelt vagy vékonyra szelt sajt.
180 fokon sütöm 25-30 percig, majd a tepsiben hagyom hűlni, és langyosan már fogyasztom is!
Camambert-es hópehely áfonyalekvárral
Bár szilveszterkor az ember már nem ragaszkodik annyira a hópehelyhez, mint karácsonykor, tagadhatatlanul benne vagyunk a télben, úgyhogy isteni és dekoratív mártogatóst készíthetünk leveles tésztából!
Hozzávalók:
- 2 csomag leveles tészta (nálam egy csomag 320 gramm volt – fog maradni belőle!)
- 1 camembert sajt
- 4-5 evőkanál áfonyalekvár
- 2-3 rozmaringág (frissen ideális)
- 1 tojás
- pár csepp olaj
Elkészítés:
Felhasználás előtt nagyjából fél órával kiveszem a leveles tésztákat, hogy könnyebb legyen dolgozni vele. Egy sütőpapírra kitekerem az egyik tésztát, és egy nagyobb kör-alakú tálat rátéve körbevágom, hogy egy szép nagy kört kapjak. Félreteszem, és így teszek a másik tésztával is. A nyesedéket összegyúrom és a fagyasztóba teszem későbbi felhasználásra.
Innentől gyorsan megy a dolog, úgyhogy érdemes a sütőt 170 fokra melegíteni. Az egyik tésztakört a sütőpapírra teszem, a camembert rámérem, a közepére teszem és akár meg is jelölöm, hogy lássam, hol lesz. A camembert-mentes övezetet alaposan lekenem áfonyalekvárral, ráteszem a másik tésztakört úgy, hogy pontosan fedjék egymást. Középre helyezem a sajtomat, körbevágom, és ügyesen kisegítem a kört, amit kivágtam. Az így keletkezett lyukba helyezem a sajtot, és a tésztakörre úgy tekintek, mint egy órára: bevágom 3, 6, 9 és 12 óránál, és minden negyedbe ejtek három vágást.
Mint a lenti videón látszik, teljesen mindegy, hogy szabályosan vannak-e egymás mellett a vágások, de érdemes így tenni. Ha megvan, minden egymás melletti kis szeleten csavarok egyet úgy, hogy mindkettőt ,,befelé” csavarjam. A végüket összenyomogatom, ügyelve, hogy sülés közben ne nyílhasson szét. A sajt tetejét picit bevagdosom, meglocsolom egy kevés olajjal, és megszórom (friss) rozmaringlevelekkel. A tésztát alaposan lekenem a felvert tojással, és 20 percre betolom a sütőbe, és frissen fogyasztom úgy, hogy a letört darabkákat bele tudjam mártani a friss, folyós sajtba. Mennyei!
Virslis copfok
Szépek, mutatósak, laktatóak és a szilveszterkor elengedhetetlen virsli is benne van. Mi kellhet még?
Hozzávalók:
- 2,4 dl tej
- 1,5 csapott evőkanál cukor
- 20 gramm élesztő
- 43 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
- 0,85 dl olaj
- A tetejére:
- 4 darab virsli
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál tej
Elkészítés:
A 2,4 dl tejet langyosra melegítem, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot és meleg helyen letakarva felfuttatom 15-20 perc alatt.
A liszthez hozzáadom az egész tojást, a sót és az olajat, majd a felfuttatott élesztőt, és alaposan összedolgozom. Liszt ,,igény esetén” még bátran adható hozzá. Akkor jó, ha nem ragad rá a kezünkre. Ha összeáll a tészta, letakarom és másfél órát hagyom kelni.
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen átgyúrom és nyolc egyenlő részre osztom, majd minden részből golyókat formálok, és 10 percig pihentetem.
Ez idő letelte után minden golyót három egyenlő részre vágok és minden darabot kisodrok. Nem kell teljesen szabályosnak lenniük, az a fontos, hogy nagyjából egyforma hosszúak legyenek.
A három ,,sodronyt”, mint a hajat összefonom és sütőpapírral fedett tepsibe teszem.
Ha készen vannak a fonások, vékony karikákra vágott virsliket rakok rájuk. Picit oda is lehet nyomni, hogy biztosan ott maradjanak.
Ha készen vannak a copfok, további 20 percig kelesztem őket, majd lekenem a tej és tojás sárgájának keverékével. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm őket 18-20 percig míg aranybarnák nem lesznek.
Majonéz vagy ketchup nyomható rá, de akár savanyúsággal is kiváló. Fóliába csomagolva 2-3 három napig is elállnak az előre font copfok, csak arra kell figyelni, hogy a második naptól már rácson kell sütni, mert a sütőpapírra ragad. Állagra ugyanolyan omlós és puha marad, mint az első napon volt.
Mustáros-sonkás csigák
Leveles tésztát finomság, ami hamar megvan, úgyhogy akár az utolsó pillanatban is elkészíthető.
Hozzávalók:
- 1 csomag levelestészta (én 36×24 centist használtam)
- 40 gramm reszelt sajt (Trappista vagy Cheddar)
- 10 szelet sonka (vagy amennyi betakarja a tésztát)
- 3 evőkanál mustár
- nagyjából egy 10 cm-es darab póréhagyma
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen kigörgetem, és lekenem a mustárral. A mustáros réteget letakarom a sonkaszeletekkel, ahol kell ,,foltozok”, de duplán is lehet tenni. Vékony szeletekre vágom a póréhagymát, s rászórom a sonkára.
Végül lereszelem a sajtot, és rászórom a sonkás-póréhagymás rétegre.
Hosszanti irányból feltekerem a tésztát, és nagyjából 1-1.5 cm-es szeletekre vágom. A szeleteket fektetve sütőpapírra teszem, betolom a sütőbe, és 12-15 percig sütöm.
Spenótos pogácsák
Ez a pogácsa meglehetősen időigényes, de mennyei, úgyhogy megéri a sok hajtogatást és kelesztést!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 27,5 dkg liszt
- 12,5 gramm élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 dl tej
- 1 kávéskanál só
- 1 tojássárgája
- 50 ml tejföl
- 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
A ,,töltelékhez”:
- 10 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 jó nagy marék friss spenótlevél
A kenéshez:
- 1 felvert tojás
Elkészítés:
A tejet mikróban langyosra melegítem, beleteszem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, letakarom, és nagyjából 15-20 perc alatt felfuttatom.
A lisztet egy nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a sót, a tejfölt, a vajat, a tojássárgáját, majd a felfutott élesztőt, és alaposan összedolgozom. Ha még ragad az ujjamhoz, pici lisztet adok még hozzá. Ha már nem ragad, letakarom, és 1 óráig hagyom kelni. Míg kel a tészta a 10 dkg vajat egy tálba mérem, és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát villával eldolgozom a vajban. A spenótleveleket megmosom, konyharuhával vagy papírtörlővel alaposan leitatom róla a vizet. Eltávolítom a vastag szárakat, és felvágom a leveleket.
Ha eltelt az egy óra és megkelt a tészta, lisztezett munkalapon nagyjából 1 centiméter vastagra nyújtom a tésztát. Egy kenőkéssel rákenem a tésztára a vajat úgy, és olyan vastagon, mintha kenyeret kennék.
Ha elfogyott a vaj, rászórom a vajas tésztára a felvágott spenótleveleket.
A tésztát képzeletben három vízszintes sávra osztom. A felső sávot középre, lefelé hajtom, az alsót felfelé középre, majd a kapott rúd bal szélét középre hajtom és végül a jobb szélét ráhajtom az egészre.
Letakarom konyharuhával, és 20 percet kelni hagyom. Húsz perc elteltével megint kinyújtom, és megismétlem a hajtogatást, majd letakarva újabb 20 percig kelesztem, ismét kinyújtom, és ismét hajtogatom, és újra (utoljára) kinyújtom nagyjából 1 cm vastagra. Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatom a tésztát és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, lekenem egy felvert tojással, és még 20 percet kelesztem a pogácsákat.
A sütőt előmelegítem 180 fokra, s ha bemelegedett, közepes magasságba rakom a tepsit és 25 percig sütöm a pogácsákat. Míg sül az első adag, kiszaggatom a maradék tésztát. A második adagot 20 perc sütőben töltött idő után már érdemes nézni, nehogy túlsüljön!
Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix