A sütőtök az ősz egyik legnagyobb ajándéka, és bár sokan nem szeretik, az alábbi receptek tökéletesek arra, hogy nyissanak a különleges zöldségféle felé.
Sütőtökös rizottó
A rizottó is készíthető sütőtökből, és nemcsak a színében, hanem az ízében is megmutatkozik ez a hozzávaló!
Hozzávalók:
- 1 sütőtök (500-600 gramm)
- 200 gramm rizottó rizs
- 6 dl csirke alaplé
- 70 gramm reszelt parmezán sajt
- 3 evőkanál (olíva)olaj
- 1 teáskanál zsálya
- 40 gramm hideg vaj
- 1 dl fehérbor (opcionális)
Elkészítés:
6 dl vizet felteszek melegedni, és beleteszek egy leveskockát. Míg el nem olvad a vízben a kocka a tököt félbevágom, kikaparom a magjait, majd meghámozom, és felkockázom. Ez a legutálatosabb része az egész folyamatnak. Mire végzek, bőven elzárhatom az alaplé alatt is a lángot. Egy nagyobb fedeles serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat hevítek. Beleszórom a zsályát, picit ropogósra pirítom, majd kikaparom a serpenyőből, és félreteszem. Ugyanebbe a serpenyőbe teszem a felkockázott sütőtököt, öntök alá nagyjából fél deci vizet, majd letakarom, és közepes lángon megpárolom. Fontos nézni közben, mert gyorsan képes párologni a víz! Ha párolog, mindig pótlom egy kicsit.
Míg a tök készül egy lábasba öntök két evőkanál olajat, hozzáöntöm a 20 dkg rizottót, és nagyjából üvegesre hevítem. Hozzáöntöm a bort, elkeverem, és főzöm vele egy-két percig, majd fokozatosan, merőkanalanként adagolom hozzá az alaplevet úgy, hogy pont ellepje. Kevergetem, és alacsony lángon főzöm. Gyakran nézek rá, és amint fogyna az alaplé, úgy pótolom addig, míg el nem fogy. Ez nem egy gyors folyamat, ezalatt nagyjából a tök is elkészül. 1/5 részét félreteszem, a maradékot összeturmixolom, majd hozzákeverem az immáron kész, puha rizshez.
Az előre elkészített zsályát, a reszelt parmezánt és a hideg vajat elkeverem benne úgy, hogy a vaj felolvadjon, majd elzárom, és lefedve hagyom hűlni 2-3 percig.
Én külön nem sóztam, mert az alaplé sós, és a parmezán is elég karakteres, de akinek hiányzik a só, csak bátran!
Sütőtökös pogácsa
Akár ebbe a vendégváró finomságba is csempészhetünk a sütőtökből!
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
- 1 csapott teáskanál só
- 12,5 dkg reszelt sajt (valami karakteresebb, mondjuk cheddar vagy gouda)
- 1 dl tejföl
- 250 gramm sütőtökpüré
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 1 tojás
Elkészítés:
A nyers sütőtök legyen nagyjából 270 gramm, mert a héja és az elpárolgó víz miatt nem árt, ha kicsit több a megadott mennyiségnél! 180 fokos sütőbe teszek kb. 270 gramm sütőtököt, és nagyjából egy óra alatt megsütöm. Ha jó puha a tök kiveszem a sütőből, hagyom hűlni, majd lehúzom a héját. Kisebb darabokra vágom a tököt, tálba szórom és krumplinyomóval összetöröm.
A lisztet egy nagyobb tálban összekeverem a szódabikarbónával és a sóval, majd hozzáadom a reszelt sajtot, a tejfölt, a sütőtökpürét és a vajat. Alaposan összegyúrom őket, igény esetén még szórok hozzá egy kis lisztet. Ha nincs idő rögtön elkészíteni hűtőbe tehető, de rögtön nyújtva is működik.
Nagyjából 1 centi vastagra nyújtom a tésztát, keresztben finoman bevágom a tetejét, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a pogácsákat, tetejüket lekenem egy felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben sütöm a pogácsákat 20-25 percig.