A nyaralás végével sem kell lemondani a mediterrán örömökről, különös tekintettel arra, hogy otthon is elkészíthetjük azokat az isteni ételeket, amiket külföldön ettünk.
Cannoli
Cannoli – vagy cannolo, merthogy a cannoli többesszámban értendő – az egyik leghíresebb szicíliai desszert. A ropogós, sült tésztacső magában foglalja az édes, ricottás krémet, a végéről pedig nem spórolják ki a pisztáciát!
Hozzávalók:
- 200 g liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaj
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 evőkanál ecet
- 50 ml fehérbor
- olaj a sütéshez
Töltelék:
- 500 g ricotta
- 150 g porcukor
- 100 g csokoládéforgács
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- narancshéj vagy kandírozott gyümölcs (opcionális)
- tördelt pisztácia
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitálom, majd a vajat, a tojást, a sót, az ecetet és a bort tésztává gyúrom. Letakarva egy órát pihentetem a hűtőben, majd lisztezett felületen vékonyra nyújtom, és tíz centiméter átmérőjű köröket szaggatok belőle. Hengerbe csavarom őket, mint egy gurigát, és forró olajban aranybarnára sütöm őket. Míg hűlnek, összeállítom a krémet! Ehhez a ricottát összekeverem a porcukorral, a vaníliával és a csokoládéforgáccsal. E pontnál mehetnek bele a kandírozott gyümölcsök is. Habzsákba töltöm a krémet, és megtöltöm a kihűlt cannolikat úgy, hogy bőven jusson a végükre is, amiket pisztáciában hempergetek meg.