Hogy indítod a napodat? Az ugyanis, hogy reggel milyen szokásoknak engedsz, befolyásolhatja az egész napodat. Eszel te rendesen? Reggelit is?
Nem elég ébren lenned, jól kell teljesítened. Még, ha nem is tudsz mindig maxon pörögni, az a cél, hogy a lehető legjobb közérzeted legyen, mert akkor lesz jó a hangulatod, a közérzeted, a teljesítményed is. Az egész napos jó közérzethez hozzájárul a reggelin túl:
- egészséges életmód,
- a stressz hatékony kezelése,
- a szociális kapcsolatok,
- a kitűzött célok,
- a pihenés,
- az időmenedzsment,
- a pozitív hozzáállás,
- a kikapcsolódás beiktatása.
Az egészséges életmód szerves részét jelenti az elfogyasztott ételek minősége. Ha a napindító kávén túl is vagy, mindenképp töltsd fel a szervezetedet egészséges reggelivel, hogy az energiapótlás megtörténjen. Csak ezután várhatod magadtól a „csodát”.
Mindegy, hogy fizikai munkát végzel, vagy szellemit, érdemes fehérjedús ételekben gondolkodod, mert ezek képesek megadni azt a teltségérzetet, amely a nap során azért is szükséges, hogy ne folyton az evésen járjon az eszed – a munka rovására. Emellett a fehérjék mellett szól az is, hogy segít az izmok karbantartásában is. Némi lassú felszívódású szénhidrát is kerülhet a reggelibe, amelyek az emésztés megfelelő működését segítik.
Hoztunk 5 remek receptet, amelyek a diétás és egészséges reggeli fogalmát egyszerre teljesítik.
Gazdag és mégis diétás reggeli
Zöldséges tofu wokban:
Hozzávalók:
- 200 gramm kockázott tofu,
- 2 evőkanál szójaszósz,
- 1 evőkanál szezámmagolaj,
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma,
- 1 pohár felszelt brokkoli,
- 1 pohár szeletelt cukkini,
- 1 pohár piros paprika felszelve,
- 1 pohár tisztított, kockázott sárgarépa,
- 2 evőkanál pirított szezámmag.
Elkészítés: Keverd össze a szójaszószt, szezámmagolajat és fokhagymát, majd öntsd a tofura. Pirítsd együtt a serpenyőben, közben add hozzá a zöldségeket. Sütsd együtt körülbelül 3 percig, a végén pedig szórd meg pirított szezámmaggal. Jó étvágyat kívánunk!
Szendvics avokádóval és tojással:
Hozzávalók:
- 1-2 szelet teljes kiőrlésű kenyér,
- 1 vagy 2 tojás,
- friss zöldségek igény szerint.
Elkészítés: előzőleg már készíthetsz avokádókrémet, de ha reggel gondolod ki ezt a szendvicset, akkor egyszerűen csak vágd félbe az avokádót, vedd ki a magját és kapard ki a húsát. Ezzel kend meg a kenyeret és a főtt tojásból szeletelsz rá igény szerint. A zöldségekkel is bánj gazdagon. A szendvicsbe és mellé is fogyaszthatsz belőlük. Jó étvágyat kívánunk!
Gyümölcsös-diós zabkása:
Hozzávalók:
- 1/2 csésze zabpehely,
- 1 csésze növényi tej,
- 1/2 csésze szezonális gyümölcs,
- 1 evőkanál dió vagy mandula,
- méz ízlés szerint.
Elkészítés: egy kisebb lábasban forrald fel a tejet és aztán add hozzá a zabpelyhet. Főzd együtt addig, ami elkezd sűrűsödni. Ezután vedd le a tűzhelyről és add hozzá a gyümölcsöket (ha nagyobb méretűek, akkor aprítsd fel), a diót vagy a mandulás és locsold meg mézzel. Jó étvágyat kívánunk!
Rántotta helyett frittata:
Hozzávalók:
- 2 tojás,
- 10 dkg burgonya (a legjobb az újburgonya),
- vöröshagyma ízlés szerint,
- 3 dkg bébispenót,
- 6 dkg paradicsom,
- só és bors ízlés szerint.
Elkészítés: a megtisztított burgonyát főzd meg és vágd apróbb kockára. A hagyma megpucolása után azt vágd vékony szeletekre, a 2 tojást verd fel és sóval, borssal ízesítsd. A paradicsomot apróbb darabokra vágd fel. Amint az alapanyagokat előkészítetted, melegíts fel egy serpenyőben olívaolajat és mehet rá a hagyma. A dinsztelés után dobd rá a bébispenótot és egészen addig hagyd, amíg össze nem esnek. A krumplit és a hagymás spenótot helyezd át egy sütőedénybe, azt követheti a hagymás spenót, amelyet locsold meg a tojással. Legvégül helyezd rá a paradicsomokat és legalább 15 percen át sütsd. Addig, amíg szép barna nem lesz a teteje. Jó étvágyat kívánunk!
Palacsinta zabpehelyből:
Hozzávalók:
- 100 gramm teljes kiőrlésű liszt,
- 80 gramm zabpehely,
- 1 marék durvára vágott mandula,
- 1 teáskanál sütőpor,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- 1 darab tojás,
- 1,5 deciliter tej
- 1,5 deciliter joghurt
- 2 evőkanál vaj vagy olaj (sütéshez).
Elkészítés: a lisztet, a zabpelyhet, a sót, a mandulát, a sütőport, a szódabikarbónát keverd össze egy tálban. Egy másikba kerüljön a tej, a joghurt és a tojás. Mindkét tál összetevőit keverd össze, majd egyik tartalmát öntsd a másikba. Közben egy serpenyőben melegítsd meg az olajat vagy a vajat és merőkanállal adagolj a tésztából a serpenyőbe. Amint megsült a palacsinta joghurttal, gyümölcsökkel rakd meg, csorgasd le mézzel. Jó étvágyat kívánunk!
A fent felsorolt receptek elkészítéséhez szánni kell némi időt, de megéri, mert telíti a gyomrot, kellő energiát biztosít a délelőtti időszakra. Mindegy, hogy otthon vagy a munkahelyen (a palacsintát talán inkább otthon edd meg, ha nem akarsz mancsolni) fogyasztod, a lényeg, hogy ne hagyd ki az étkezések királyát, a reggelit. További receptötletekért kutass ITT.