Barion Pixel 4 mennyei étel a paradicsomból – Ízletes finomságok a lecsón túl – Oldal 2 – Coloré

4 mennyei étel a paradicsomból – Ízletes finomságok a lecsón túl

2024. 07. 28.

A paradicsom – legyen az piros, sárga, gömb vagy ovális – rendkívül finom, és szinte minden fogásban remekel!

Minilángos paradicsomszósszal

Ha nem vagyunk épp strandon, a lángosról akkor sem kell lemondanunk!

Minilángos Paradicsomszósszal
A minilángosok tökéletesek, ha éppen nem vagyunk strand közelében / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Hozzávalók kb.  10 darabhoz:

A tésztához:

  • 2,5 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 2 ek. olaj + a sütéshez
  • A paradicsomszószhoz:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 paradicsom
  • 1 ek. olaj
  • ½ tk. oregánó
  • ½ tk. bazsalikom
  • 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A tésztához a tejet langyosra melegem, majd elkeverem benne a cukrot és az élesztőt. Meleg helyen felfuttatom, közben a lisztben elkeverek két teáskanál sót. A felfutott élesztőt a liszthez öntöm, és a tésztát bedagasztjuk. Lekenem az olajjal, majd lefedem, és langyos helyen a duplájára kelesztem. A paradicsomszószhoz a hagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítom, majd mindkettőt finomra aprítom. A paradicsomokat megmosom és felkockázom. Kevés olajat forrósítok, amin megpirítom a hagymát, majd hozzáadom a fokhagymát és a paradicsomot. Közepes lángon addig főzöm, amíg sűrű szósz lesz belőle. A szószt ekkor ízlés szerint sózom, borsozom, majd az oregánóval és a bazsalikommal ízesítem. Ha a paradicsomszósz nagyon darabos lenne, botmixerrel pürésítem. A lángos tésztájából olajos kézzel kisebb darabokat szakítok, majd ezeket nagyjából egy centi vastag, 6-8 cm átmérőjű lepényekké formázom. Bő olajat hevítek, amiben a tészták mindkét oldalát aranybarnára sütöm. A kész lángosokat papírtörlőre teszem, majd megkenem a paradicsomszósszal. Reszelt sajttal megszórva tálalom.