A paradicsom – legyen az piros, sárga, gömb vagy ovális – rendkívül finom, és szinte minden fogásban remekel!
Minilángos paradicsomszósszal
Ha nem vagyunk épp strandon, a lángosról akkor sem kell lemondanunk!
Hozzávalók kb. 10 darabhoz:
A tésztához:
- 2,5 dl tej
- 1 tk. cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 2 ek. olaj + a sütéshez
- A paradicsomszószhoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 paradicsom
- 1 ek. olaj
- ½ tk. oregánó
- ½ tk. bazsalikom
- 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A tésztához a tejet langyosra melegem, majd elkeverem benne a cukrot és az élesztőt. Meleg helyen felfuttatom, közben a lisztben elkeverek két teáskanál sót. A felfutott élesztőt a liszthez öntöm, és a tésztát bedagasztjuk. Lekenem az olajjal, majd lefedem, és langyos helyen a duplájára kelesztem. A paradicsomszószhoz a hagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítom, majd mindkettőt finomra aprítom. A paradicsomokat megmosom és felkockázom. Kevés olajat forrósítok, amin megpirítom a hagymát, majd hozzáadom a fokhagymát és a paradicsomot. Közepes lángon addig főzöm, amíg sűrű szósz lesz belőle. A szószt ekkor ízlés szerint sózom, borsozom, majd az oregánóval és a bazsalikommal ízesítem. Ha a paradicsomszósz nagyon darabos lenne, botmixerrel pürésítem. A lángos tésztájából olajos kézzel kisebb darabokat szakítok, majd ezeket nagyjából egy centi vastag, 6-8 cm átmérőjű lepényekké formázom. Bő olajat hevítek, amiben a tészták mindkét oldalát aranybarnára sütöm. A kész lángosokat papírtörlőre teszem, majd megkenem a paradicsomszósszal. Reszelt sajttal megszórva tálalom.