A befőttkészítés régre nyúlik vissza, és nagyanyáink pontosan tudták, hogy miért van szükségünk ősszel is a gyümölcsökre.
Almabefőtt
Almából érdemes sokat enni, és ehhez a befőtt az egyik legjobb mód, hiszen így akár süteményekben vagy sült húsok mellé is élvezhetjük. C-vitamin- és magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően kedvezően hat a bőr egészségére, annál is inkább, mert a C-vitamin segíti a kollagén termelését, ezáltal fenntartva a bőr feszességét és rugalmasságát.
Hozzávalók (4 üveghez):
- 1,5 kg alma (ebből valamivel több mint 1 kg tiszta almám lesz)
- 30 dkg cukor
- 1 liter víz
- 1 citrom leve
Elkészítés:
Az üvegeket és a tetejüket sterilizálom. Én úgy csináltam, hogy az üvegeket alaposan elmostam forró vízben, betettem őket három percre a mikróba, és fejjel lefelé állítottam egy konyharuhára, míg a tetejüket forró vízben ,,főztem” pár percet, és hasonlóképp jártam el: fejjel lefelé állítottam, így várták sorukat. Az almákat meghámozom, és eltávolítom a magházukat, negyedelem őket, és szorosan az üvegekbe pakolom őket. (Érdemes letakarni őket, hogy ne barnuljanak). Egy lábasban felteszem melegedni a vizet, hozzáteszem a cukrot, és addig kevergetem a lángon, míg picikét nem érzem sűrűbbnek. Ha ez megvan, hozzáadom a citromot, elzárom a lángot, és a főzetet még forrón az üvegekbe töltöm. Nem sokkolom az üvegeket a forró lével, apránként adogatom hozzájuk addig, míg teljesen tele nem lesznek. Ha elkészültek az üvegek, szorosan rájuk csavarom a tetejüket. Egy nagyobb lábast kibélelek újságpapírral, beleállítom a forró üvegeket, és annyi vizet öntök a lábasba, hogy az üvegeknek nagyjából a harmadáig érjen a víz. Lefedem a lábast, és alacsony lángon főzöm a befőtteket egy órát. Egy óra elteltével elzárom, és úgy, ahogy van hagyom hűlni huszonnégy órát. Ezután kiveszem az üvegeket, és mehet a polcra.