A befőttkészítés régre nyúlik vissza, és nagyanyáink pontosan tudták, hogy miért van szükségünk ősszel is a gyümölcsökre.
A befőttkészítés nyár végén és ősz elején állandó program volt annak idején, hiszen a termést nem lehetett kidobni, így meg kellett találni a módját annak, hogy – akárcsak a savanyúságok – tartósítva kerüljenek üvegekbe. Nagymamáink azonban már akkor pontosan tudták, hogy a befőzésnek nemcsak a termény megóvása és az őszi fogyasztás az előnye, hanem az a számos pozitív hatás, amit a befőttben lévő gyümölcsök gyakorolnak ránk.
Befőttek a szépségért
Ahány gyümölcs, annyi jó tulajdonság, és tán meglepő lehet, szépségünkhöz mindnek van köze!
Cseresznyebefőtt
A cseresznye isteni, lédús nyári gyümölcs, aminek fogyasztásával nehéz leállni. Rostban és természetes cukrokban gazdag, így hamar jó kedvet csalhat a hétköznapjainkba egy őszi vagy téli délutánon. Kiválóan hat az agyműködésre és a szemre, valamint a jó alvást is biztosítja, ezáltal arcunk akár smink nélkül is kisimult lehet.
Hozzávalók:
- 800 gramm cseresznye
- 6 dl víz
- 5 csapott evőkanál cukor
- 3 szegfűszeg
- 1 fél fahéj
- 1 dl vörösbor, vagy 2-3 evőkanál rum (elhagyható)
Elkészítés:
A cseresznyék szárát eltávolítom, és megmosom őket. Érdemes vízben állva hagyni a gyümölcsöket egy órát, hogy minden esetleges rovar vagy kisebb-nagyobb falevél kiázzon belőlük. Nagyon fontos, hogy ha rohadt, tetves, bármilyen hibával rendelkező szemet találunk, nem szabad beletenni a befőttbe, mert dobhatjuk a kukába az egész üveggel!
Ha kiázott a gyümölcs, újra lemosom, és sterilizált üvegbe teszem őket.
A sziruphoz összefőzöm a vizet a cukorral, és míg fő, ízesítem a szegfűszegekkel és a fahéjjal. Vörösbort vagy rumot is bátran lehet tenni bele, mert nagyon finom ízt ad neki!
Még melegében ráöntöm az üvegben pihenő cseresznyékre, csurig töltöm, és jó szorosan rácsavarom a tetejüket. Egy nagyobb lábast bőven kibélelek újságpapírral vagy konyharuhával, beleállítom az üvegeket, és nagyjából félig-háromnegyedig felöntöm őket vízzel. A legalacsonyabb lángra gyújtok, és forrástól számítva 20-25 percig főzöm az üvegeket. Nagyon fontos, hogy alacsony lángon legyen, mert ha nagy lángon hagyjuk, az üvegek a bélelés ellenére is szétdurranhatnak.
Ha letelt a főzési idő elzárom a tüzet, és ott, ahol van, pléddel vagy pokróccal terítem le a lábast, és egy napig hagyom hűlni. Ez idő elteltével kiveszem az üvegeket a vízből, letörölgetem őket, és mehetnek a polcra.
A meggy is hasonlóan készül, csak a cukor mennyiségén kell variálni a meggy savanykás íze miatt.