Barion Pixel A világ legérdekesebb street foodjai, amiket otthon is elkészíthetsz – Coloré

A világ legérdekesebb street foodjai, amiket otthon is elkészíthetsz

2024. 08. 09.

A street food ételek varázsa abban rejlik, hogy az utcán sétálva is élvezhetjük a különböző országok ízvilágát, amelyek minden egyes falatban mesélnek az adott kultúráról. Az utcai ételek világszerte híres fogásai nemcsak finomak és laktatóak, de gyakran egyszerű alapanyagokból készülnek, így könnyedén elkészíthetők otthon is. Összegyűjtöttünk néhányat a világ legérdekesebb street foodjai közül, amiket te is könnyedén elkészíthetsz a saját konyhádban.

Japan Street Food
fotó: Gettyimages

Mexikói Tacos

A taco az egyik legismertebb és legnépszerűbb mexikói street food. A taco gyökerei az ősi Mexikóba nyúlnak vissza, ahol a tortilla, egy vékony kukoricalepény, szolgált alapként a különböző húsoknak és zöldségeknek. A taco egyszerűsége ellenére rendkívül változatos, hiszen a tölteléktől függően számtalan változatban elkészíthető.

The Grand Tasting At Vegas Uncork'd By Bon Appetit
fotó: Gettyimages
Hozzávalók:
  • Kukorica vagy búzatortilla
  • Grillezett hús (marha, csirke, sertés)
  • Friss zöldségek (paradicsom, hagyma, koriander)
  • Avokádó vagy guacamole
  • Salsa vagy más szószok
  • Lime szeletek
  • Reszelt sajt (opcionális)
Elkészítés:
  1. Tortilla: A kukorica- vagy búzatortillákat könnyedén elkészítheted otthon is. Keverd össze a kukoricalisztet vízzel és egy csipet sóval, majd gyúrd tésztává. Kis adagokat formázz, majd nyújtsd ki vékonyra, és süsd meg forró serpenyőben mindkét oldalát.
  2. Töltelék: Grillezd meg a húsokat, ízesítsd sóval, borssal, köménnyel, és egy kis lime lével. Aprítsd fel a zöldségeket, készíts friss salsát paradicsomból, hagymából és korianderből, majd keverd össze.
  3. Összeállítás: Helyezd a húst a tortilla közepére, szórd meg zöldségekkel, adj hozzá guacamolét, majd locsold meg lime lével. Tekerd össze vagy hajtsd félbe, és már élvezheted is a házi készítésű taco ízeit.

Vietnámi Pho leves

A vietnámi pho leves egy illatos és ízletes húsleves, amelyet hagyományosan marhahússal, rizzsel és friss fűszernövényekkel tálalnak. Vietnámban a pho az egyik legnépszerűbb reggeli fogás, de az utcai árusok egész nap kínálják ezt az ételt. A pho jellegzetes ízét az alapleves hosszú, lassú főzése adja, amelyhez különböző fűszereket adnak.

Bowl Of Vietnamese Noodle Soup Known As Pho. Ho Chi Minh City. Vietnam.
fotó: Gettyimages
Hozzávalók:
  • Marhacsontok és húsok (pl. marhalábszár)
  • Rizstészta
  • Gyömbér, hagyma
  • Fahéjrúd, csillagánizs, szegfűszeg
  • Hal szósz, cukor
  • Friss koriander, menta, bazsalikom
  • Zöldhagyma, lime szeletek, csilipaprika
Elkészítés:
  1. Alapleves: Először is készítsd el a pho alaplevét. A marhacsontokat és a húsokat süsd meg előre a sütőben, hogy mélyebb ízt kapjanak, majd tedd őket egy nagy fazékba. Adj hozzá friss gyömbért, hagymát, fahéjat, csillagánizst és szegfűszeget. Önts rá annyi vizet, hogy ellepje, majd lassú tűzön főzd legalább 4-6 órán keresztül.
  2. Rizstészta: Főzd meg a rizstésztát az utasítások szerint, majd szűrd le és tedd félre.
  3. Tálalás: Helyezd a rizstésztát a tál aljára, öntsd rá a forró alaplevet, majd adj hozzá vékonyra szeletelt marhahúst, friss fűszernövényeket, zöldhagymát és csilipaprikát. Tálald frissen, lime szeletekkel.

Indiai Samosa

A samosa egy ízletes, ropogós tésztabatyu, amelyet Indiában és más dél-ázsiai országokban utcai árusok kínálnak. A samosa népszerűsége a fűszeres töltelékben és a ropogós tésztában rejlik, amelyet különböző mártogatósokkal, mint például mentás joghurttal vagy tamarind szósszal, fogyasztanak.

Directly Above Shot Of Samosas. Chutney And Tea On Newspaper
fotó: Gettyimages
Hozzávalók:
  • Tésztalapok (filo tészta vagy házi készítésű)
  • Burgonya, borsó
  • Hagyma, fokhagyma, gyömbér
  • Fűszerek: kurkuma, garam masala, kömény
  • Olaj a sütéshez
Elkészítés:
  1. Töltelék: Főzd meg a burgonyát és a borsót, majd pépesítsd őket. Pirítsd meg a hagymát, fokhagymát és gyömbért, majd add hozzá a fűszereket. Keverd össze a burgonyával és borsóval.
  2. Tésztalapok előkészítése: Vágd a tésztalapokat háromszögekre. Helyezz egy kanál tölteléket a háromszög közepére, majd hajtsd össze a tésztát, hogy egy batyut kapj.
  3. Sütés: Melegítsd fel az olajat egy serpenyőben, és süsd aranybarnára a samosákat. Tálald forrón, mártogatósokkal.

Görög Gyros

A gyros a görög utcai étkezés egyik legismertebb fogása. A lassan sült hús, amelyet pita kenyérbe tekernek, zöldségekkel és tzatzikivel együtt, világszerte nagy népszerűségnek örvend. A gyros nemcsak finom, de laktató is, és otthon is könnyen elkészíthető.

Saloniki Restaurant
fotó: Gettyimages
Hozzávalók:
  • Csirkehús vagy sertéshús
  • Pita kenyér
  • Friss zöldségek (paradicsom, hagyma, saláta)
  • Tzatziki szósz (joghurt, uborka, fokhagyma)
  • Fűszerek: oregánó, citromlé, olívaolaj
Elkészítés:
  1. Hús előkészítése: Vágd a húst vékony csíkokra, majd pácold be oregánóval, citromlével, olívaolajjal, sóval és borssal. Sütőben vagy grillen süsd meg, amíg aranybarna nem lesz.
  2. Pita kenyér: Melegítsd fel a pita kenyeret egy serpenyőben vagy sütőben.
  3. Összeállítás: Helyezd a húst a pita közepére, adj hozzá friss zöldségeket és tzatzikit. Tekerj a pita köré egy pergamenpapírt vagy fóliát, hogy könnyebb legyen enni.

Thai Pad Thai

A pad thai a thai konyha egyik legikonikusabb étele, amelyet utcai árusok és éttermek egyaránt kínálnak. Ez az ízletes rizstésztaétel rákokkal, tojással, zöldségekkel és mogyoróval készül, és egyensúlyt teremt az édes, savanykás és csípős ízek között.

Dakzen In Somerville, Ma
fotó: Gettyimages
Hozzávalók:
  • Rizstészta
  • Rák vagy csirke
  • Tojás
  • Zöldségek: babcsíra, sárgarépa, újhagyma
  • Hal szósz, tamarind paszta, cukor
  • Pirított mogyoró, lime szeletek
Elkészítés:
  1. Tészta: Áztasd be a rizstésztát meleg vízbe, amíg megpuhul, majd szűrd le.
  2. Sütés: Egy serpenyőben melegíts olajat, majd üsd bele a tojásokat és keverd meg. Add hozzá a rákot vagy csirkét, és süsd aranybarnára. Ezután add hozzá a zöldségeket és a rizstésztát.
  3. Ízesítés: Keverd össze a hal szószt, tamarind pasztát és a cukrot, majd öntsd rá a tésztára. Jól keverd össze, hogy minden íz egyenletesen eloszoljon.
  4. Tálalás: Szórd meg pirított mogyoróval és újhagymával, és tálald lime szeletekkel.