Terítéken a tápiókapuding, ami nem csak egészséges, de finom is

2020. 11. 23.

Egyszerű, finom és egészséges – ez a három jelző már elég indok arra, hogy a táplálkozására valamit adó tudatos fogyasztók máris receptkönyvet és fakanalat ragadjanak. A komolyság mezsgyéjére rátérve, a tápióka nem véletlenül lett a diéták népszerű alapanyaga, hiszen nem csak tápanyag- és kalóriatartalma imponáló, hanem azért, mert a glutén és búzatartalmú alapanyagokat remekül kiváltja. Ismerjük meg közelebbről a konyha királyát, a tápiókát és a belőle készült fantasztikus pudingot.

A tápióka nem más, mint a Dél-Amerikában őshonos manióka gyökéréből kivont keményítő. Noha Európában most kezd népszerűvé válni, az afrikai, ázsiai és dél-amerikai lakosok számára az étrend szerves része. Ezeken a vidékeken kenyeret, alkoholt, lisztet is készítenek belőle, felhasználásának eredete pedig a majákig nyúlik vissza.

A tápiókával leggyakrabban négy formában lehet találkozni a boltok polcain: porként, gyöngyként, granulátumként vagy pehelyként, felhasználási módja, azonban ennél jóval sokszínűbb.

G4 tapioka

Mi fán terem a tápióka?

A tápiókára egyáltalán nem igaz az a hangzatos és szinte elvárt félmondat, hogy rengeteg ásványianyagot- és vitamint tartalmaz, cserébe viszont természeténél fogva gluténmentes és magas fehérjetartalommal bír, szénhidrátnak sem utolsó. De kezdjük az elején.

Száz gramm tápiókában körülbelül 356 kalória található, amiből a zsír 0,1 grammot tesz ki (telített zsírsav ebből 0,03 gramm), a szénhidrát 88 grammot (ebből a cukor nulla grammot), a fehérje pedig 0,56 grammot. Sótartalma elenyésző, mindösszesen 0,03 gramm fellelhető az említett mennyiségben.

A tápióka és belőle készült liszt gluténmentes így gluténmentes étrendhez kiváló alternatíva, illetve feltölti a szervezetet vassal, ami elengedhetetlen a mindennapokban. A puffadást kiválóan enyhíti, a bélrendszerre gyakorolt jótékony hatását pedig számtalan kutatás taglalja.

A csodás tápiókapuding és a bubble tea változata

Egy bögrényi tápiókagyöngyből több napra elegendő pudingot lehet készíteni, ami egyébként nem egy ördöngösség.

Először is a gyöngyöket be kell áztatni úgy nagyjából öt-tíz percre, míg azok megpuhulnak. Miután ez megtörtént, elkezdhetjük lassan, kavargatva főzni közepes hőfokon, közben pedig az ízesítésnek szánt vaníliát, mazsolát, barackot is hozzáadjuk. Miután összesűrűsödött húzzuk le a melegről, töltsük ki tálakba majd hagyjuk kihűlni. Kókuszreszelékkel díszítve még jobban mutat!

A puding mellett teát is készíthetünk belőle. A most igen divatos bubble tea kreálásához sem kell különleges alapanyag, csak egy bögre tápiókagyöngy.

A gyöngyöket legalább nyolcszor annyi forrásban lévő vízbe tesszük, mint a tápióka mennyisége, és hozzávetőlegesen 40 percig főzzük a folyamatosan forró vízben. Ha a tápióka már átlátszó, leszűrjük és hideg vízben leöblítjük. Ha kész, szirupba, vagy szörpbe áztatjuk és fogyasztásig hűtőben tároljuk.

A tápiókából rengeteg minden készíthető, viszonylag kevés idő- és energiaráfordítással, így talán nem is kérdés, hogy miért kezd egyre népszerűbbé válni.

Forrás: Pixabay.com