Akár buliba visszük, akár a saját esténket dobjuk fel vele: mindenképpen érdemes elkészíteni ezeket a mutatós tököcskéket. Jó program a családnak és garantáltan elfogy pillanatok alatt!
Hozzávalók:
- 1 hagyma
- 2 evőkanál olaj
- 25 dkg csirkemáj
- fél kávéskanál kakukkfű
- 1 kávéskanál só
- egy kevés őrölt bors
- 2 dl víz
- egy csomag leveles tészta
- egy tojás
Elkészítés:
Elsőként a hagymát megpucolom, apró kockákra vágom és az olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a felkockázott csirkemájat, kicsit összeforgatom, ízesítem a sóval, borssal és kakukkfűvel. Hozzáöntöm a vizet, lefedem, és alacsony lángon hagyom főni nagyjából 20 percig.
Ha a máj puha és minden levét elfőtte, krémesre turmixolom, és hagyom kihűlni.
Ha van kéznél sütőtök-formájú sütikiszúróm, sok időt megspórolok vele, de az sem tart sokáig, hogy ha ceruzával megrajzolom a formát, kivágom, ráteszem a darabot a leveles tésztára és késsel vágom ki a tésztát a vonal mentén.
Minden kis tököcskéhez két tésztaszelet kell: egy alsó, és egy ,,fedlap” amibe kedvünkre vághatunk szemeket és szájat.
Ha megvagyok a tésztával, akkor az alsó rész szélét lekenem tojással, töltök bele egy kis májkrémet, amit egy kanál segítségével kicsit kilapítok. Ráteszem a tészta felső részét, ami a tök arca lesz, és a széleket finoman összenyomkodom, amiben az előzőleg odakent tojás lesz a segítségemre.
Ha készen vannak a finomságok, lekenem őket tojással és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, hogy 20-25 perc alatt aranybarnára süljenek.
Tipp:
A recept Halloween után is készíthető: tetszőleges méretű négyzeteket, téglalapokat vagy köröket vágva a leveles tésztából isteni reggeli vagy vacsora lehet.
Nyitókép forrása: Karsa Tímea