Sokféle felhasználási módja mellett már csak az egészségre gyakorolt pozitív hatása múlja felül a szamócát.
A szamócafogyasztás előnyei
Most, hogy már tudjuk, hogy az epres sütik, torták valójában szamócások, ideje megtudni, hogy miért is jó mégis fogyasztani belőle minél többet. Habár szezonális gyümölcsről van szó, ma már beszerzése nem okoz gondot, így lényegében az év bármely szakában hozzá lehet jutni. Ez nem is gond, mert igazán jótékonyan hat az emberi szervezetre:
Az erdei szamóca gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Magas a C-vitamin tartalma hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez és a szabad gyökök elleni védelemhez. Ugyanakkor tartalmaz A-vitamint, K-vitamint, folsavat, valamint káliumot, kalciumot és magnéziumot is.
A benne található antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatásúak. Az erdei szamóca rendszeres fogyasztása csökkentheti a gyulladásos állapotokat.
Rostban gazdag gyümölcs, ami hozzájárul az egészséges emésztéshez, hiszen támogatja a bélmozgást és a megfelelő bélflóra kialakulását.
A gyümölcsben található antioxidánsok hatással vannak a szív- és érrendszer egészségére, így szabályozza a vérnyomást és az érfalak erősítésében is szerepe lehet.
Alacsony glikémiás indexű, vagyis lassan emeli meg a vércukorszintet és ez különösen fontos lehet cukorbetegek számára, mert segít a vércukorszint szabályozásában és az inzulinérzékenység javításában.
Rendszeres fogyasztásával a bőr szépségét is megőrizhetjük, mert a benne lévő vitaminok és antioxidánsok meggátolhatják a bőr idő előtti öregedését, csökkenthetik a ráncok kialakulását és elősegíthetik a bőr rugalmasságának megőrzését.
Magas víztartalmának köszönhetően kiválóan hidratálja a szervezetet, különösen a forró nyári napokon. Fogyasztásával hozzájárulhatunk a természetes folyadékpótlásához.
Az apró fekete magvakkal tűzdelt piros gyümölcs tehát nem más, mint a szamóca. Magában fogyasztva, frissen szedve, turmixként, fagyiként, levesként, süteményekben, tortákban, egyéb édességekben felhasználva is nagyon sokak egyik kedvencéről van szó.