Ha az embereket megkérdeznénk, mi jut eszükbe Japánról, legtöbbüknek bizonyára a harmonikus, egyszerű, de tudatos életmód ugrana be elsőre. A tiszta és rendezett környezet, az udvarias és tiszteletteljes társadalmi együttélés, ami az ottani embereket jellemzi.
Ezt a fajta precizitást és letisztultságot tükrözi a MegaDrink polcain megtalálható japán whisky is, ami egyre népszerűbb világszerte. Ha még nem kóstoltad, próbáld ki, mert egy egészen új ízvilággal fogsz találkozni! Ismerkedjünk meg a japán whiskyvel!
A kezdetektől a mai napig
Nem is annyira új keletű ez az ital, mint gondolnád, hiszen már a 19. században megjelentek az első whiskyüzemek Japánban. Két vállalat játszott jelentős szerepet a japán whisky hagyományainak megteremtésében: a Suntory és a Nikka. Mindkettő alapítója nagyon komolyan tanulmányozta és elsajátította a skót whisky készítésének tradícióit, amit a japán kultúra hagyományaihoz sikerült igazítani.
Kifinomult ízeket és kiváló minőséget alkottak, ezzel megalapozták a japán whisky hírnevét. Hamar szereztek nemzetközi elismeréseket, így világszerte nagyon keresett termékek lettek. A japánok elkötelezettsége olyan sikerre is vitte az italukat, hogy 2015-ben például elnyerte a Yamazaki a “Világ legjobb whiskyje” díjat is.
Ezen a díjon kívül is nyertek a japán whiskyk több kiváló nemzetközi díjat, így a whiskygyártás meghatározó szereplőivé váltak az ország gyárai. Ma már ikonikus márkának számít a Nikka és a Suntory, de ezeken kívül is van sok másik kitűnő japán whiskymárka. Mindegyiknek megvan a maga sajátossága. Általában árpából készülnek, de szívesen kísérleteznek a gyártók más alapanyagokkal is.
Hagyomány és innováció összhangja
A japánok önmagukat nem meghazudtolva nagy hangsúlyt fektetnek a precizitásra és a mesteri tudásra a whiskygyártásban is, ahogy az életük minden területén. A mestereket szakértelem és elkötelezettség jellemzi, akik évtizedekig tökéletesítik a technikájukat.
Nem sietik el az érlelést, a skót whiskyhez képest hosszabb ideig tart. Hisznek abban, hogy az idő a legnagyobb mester. Az extra érlelési idő miatt az ízek komplexebbek, a végeredmény pedig egy bonyolult, de kifinomult ital.
Manapság már nemcsak a Skóciából importált malátát használják alapanyagként, hanem maguk termesztik és őrlik az árpát sok helyen. A lepárlást nagyon komolyan veszik, két vagy három desztillációs folyamatot is elvégeznek, hogy minél tisztább és finomabb ízeket érjenek el. Nagyon hasonlít a japán whisky a skót whiskyhez, ám előbbiek hozzátesznek valami olyan pluszt, amitől egészen különleges és egyedi lesz.
Hogyan fogyaszd?
Önmagában is kiváló ez az ital, de koktélok alapanyagaként is megállja a helyét. Szódavízzel és egy szelet citrommal vagy lime-mal igazán frissítő lesz, de különféle likőrökkel és szirupokkal is fel lehet dobni. Keverheted matcha teaporral is és egy kis szódavízzel, ez a koktél az igazi japán kultúrát és életmódot fogja tükrözni!