A kés a legalapvetőbb konyhai eszköz, minden háztartásban megtalálható. Bizonyos fajtáit az előkészítés során használjuk, másokat az étkezéshez, de például egy szendvics elkészítéséhez vagy egy gyümölcs felszeleteléséhez is elengedhetetlenek.
Ennélfogva rengetegféle változat kapható az üzletekben, a “filléres” kategóriától kezdve a prémiumminőségű, professzionális felhasználásra szánt eszközökig. Ez utóbbiakkal dolgoznak a hivatásos szakácsok, séfek, de akár azoknak is hasznára válhatnak, akiket bár hobbi szinten, de komolyabban érdekel a gasztronómia és szívesen főzőcskéznek otthon.
De vajon miről lehet felismerni a profi késeket? Ehhez adunk pár támpontot cikkünkben.
Keressük az ismert márkák termékeit!
Bármilyen késre rá lehet mondani azt, hogy “első osztályú minőség” ám felmerül a kérdés, hogy ez tényleg mindig igaz is? Nos, ha egy olyan ismert, megbízható brand mellett döntünk, mint például a finnshop.hu-nál kapható Ryda Knives, akkor ezen a téren biztosan nem ér majd csalódás.
Ez ugyanis egy híres svéd márka, melynek alapítója, Viktor Ingemarsson szintén séf, ezért a szakmájából adódóan nagyon is jól tudja, mit várnak az emberek egy valóban profi szakácskéstől.
Ebben saját tapasztalatai segítik, hiszen Viktor kezében számtalan vágóeszköz megfordult az évek során, de egyetlen olyanhoz sem volt szerencséje, amivel maximálisan elégedett lett volna. Innen jött az ötlet, hogy késkészítő szakemberekkel együttműködve tervez egyet.
A márka termékei hamar sikeresek lettek, rengeteg profi és lelkes amatőr használja őket nagy megelégedéssel. Egy ilyen, jó hírnévvel rendelkező brandben pedig nyugodtan megbízhatunk a minőséget illetően. Ha tehát valóban professzionális eszközöket keresünk, akkor felejtsük el a hangzatos szövegekkel imponáló, ám “noname” márkákat, és válasszuk az olyan ismert brandeket, mint a Ryda Knives.
Precíz kialakítás
Egy prémium terméknél a kinézet is fontos, de közel sem ez az egyetlen lényeges szempont. Hisz hiába néz ki a kés igényesen, ha az illesztések lazák, az éle hamar elkopik és még a fogása is kényelmetlen.
Gondoljunk csak bele: a szakácsok naponta hosszú órákon keresztül dolgoznak késekkel, ráadásul sokszor sietniük is kell, hiszen az éhes vendégeket nem lehet sokáig várakoztatni. Ezért egyértelmű, hogy olyan eszközökre van szükségük, amikkel gyorsan és gördülékenyen halad a munka.
Egy profi késnél a gyártó egyaránt figyel az él és a penge kialakítására, a precíz súlyelosztásra, és még a kényelmes fogású markolatra is.
Az ár is beszédes
Végül ejtsünk pár szót az anyagiakról is, és nem fogunk kertelni: egy prémium kés bizony nem olcsó. Ám, ha felmerül bennünk a kérdés, hogy vajon mi kerül egy szimpla vágóeszközben több tízezer forintba, akkor gondoljuk végig, hogy milyen minőséget kapunk a pénzünkért.
Egy ilyen termék ráadásul hosszú élettartamú, így végső soron sokkal költséghatékonyabb, mint évente új késeket vásárolni.