Barion Pixel Hitek és tévhitek: Tényleg jobb a Himalája só a hagyományosnál? – Coloré

Hitek és tévhitek: Tényleg jobb a Himalája só a hagyományosnál?

2024. 03. 19.

Sokat hallhattunk már a Himalája só különlegességéről, ám felmerül a kérdés, hogy valójában többet tud-e hagyományos társánál, vagy csak a marketingje jobb.

A Himalája sót sokan éltetik, így nemcsak reklámokból, hanem gasztroguruktól is hallhatjuk, hogy érdemesebb ezt használni a hagyományos asztali sóval szemben. Kétségtelen, hogy a Himalája só PR-ja rendkívül jó: a Himalája elég távol van ahhoz, hogy egyfajta misztikumként tekintsünk rá, ráadásul a rózsaszín sódarabkák a szemnek is hívogatóak. A külcsín tehát megvan, de mit rejt a belbecs!

A Himalája só és ami mögötte van

A Himalája só rózsaszínes színével vonzza a tekinteteket, így külsejével bizonyosan tetszetősebb a fehér társánál. Érdekessége, hogy természeténél fogva hordozza ezt a színt, és valójában a Himalája környékéről származik, leginkább a pakisztáni térségből.

A só – származásától függetlenül – egy olyan ásványféle, ami nátrium-klorid vegyületből áll. Sós vízből vagy sóbányából nyerhető ki, és nincs ez másként a Himalája sóval sem, ami a Khewra sóbányából származik. Ez az egyik legrégebbi és legnagyobb só-lelőhely. Szakértők szerint az itt megtalálható só többmillió éves is lehet. Mivel a feldolgozás során ügyelnek arra, hogy minél kevésbé használjanak különböző, a sótól idegen anyagokat, ez a sótípus sokkal természetesebb, mint a hagyományos só, és sokkal több számunkra hasznos elem is található benne.

  • Több, mint 80 féle ásványi anyagot tartalmaz, többek közt vasat, kalciumot és káliumot is. Ezeknek az elemeknek nagyon szerepe van a szervezetünk méregtelenítésében.
  • Kevesebb nátriumot tartalmaz, mint a hagyományos, feldolgozott konyhasó, ezért a vérnyomást is csökkenti.
  • A hagyományos asztali sóval ellentétben segíti a hidratáltságot – pontosabban nem akadályozza – ugyanis sokkal kevesebb folyadékot vesz fel. Ekképp egy edzés után enyhén himalája sós-citromos vizet iszogatva hamarabb visszanyerhetjük erőnlétünket, mintha csak citrommal ízesítenénk.
  • Mivel a szervezet pH-szintjét is kordában tartja, ezért nemcsak az immunrendszerünket támogatja, hanem az emésztésünket is!
  • Az alvásban is segíthet, különösen akkor, ha hajnali 2 és 4 óra között gyakorta felébredünk. Ennek oka, hogy ilyenkor igencsak magas a stresszhormon-szint, és a különböző biokémiai reakciók alvászavarokat okoznak, ezzel megzavarva az álmunkat. A nyugodt alváshoz este, lefekvés előtt igyunk mézes teát vagy kakaót egy kevés himalája sóval. Bár furcsán hangzik, élvezeti értékén nem ront, sőt, ugyanis kiválóan harmonizál az édes ízzel, ráadásul az alvásunkon is javítani fog.
A himalája só kutatások szerint valóban egészségesebb a feldolgozott konyhasónál
A himalája só kutatások szerint valóban egészségesebb a feldolgozott konyhasónál / Kép forrása: Pixabay
  • Hidratáló hatása a bőrünkre is igaz, így télvíz idején érdemes kókuszolajba keverni egy kevés sót, hogy extra védelmet nyújtson a bőrünknek.
  • Szakértők a sólámpa használatát sem véletlenül ajánlják, ugyanis remekül tisztítja a levegőt, miáltal nemcsak jobban fogjuk érezni magunkat, hanem esetleges allergiás tüneteink is elviselhetőbbek lesznek.
  • Izomláz esetén egy himalája sós fürdő kiváló hatással van az izmokra, ráadásul bőrünk szárazságára is pozitívan hat! Természetesen nem kell belőle sok, csak éppenhogy, mert ha túlzásba visszük, ez is lehet maró hatású!

A himalája só tehát nem csak mese: ténylegesen sok hasznos hatással bír, így érdemes beépíteni a mindennapjainkba! Fontos azonban, hogy akárcsak a hagyományos só esetében, ezt is csak mértékkel használjuk, mert ha sokat viszünk be szervezetünkbe, az ellenkező hatást válthatja ki, mint amit remélünk tőle!

Forrás: Healthline, Healthy Human Life.

Nyitókép forrása: Pixabay