Az édes, de kissé fanyar ízű goji bogyó egy igazi szupergyümölcs. Itt van pár fontos tudnivaló az egészségre gyakorolt jótékony hatásairól.
A goji bogyók már több, mint 2000 éve a tradicionális kínai gyógyítás részét képezik, úgy gondolják, rengeteg jó hatása van az egészségre és a közérzetünkre, így számos alkalommal használják a konyhában is. Ízük egy kissé a fanyar dolgokra emlékeztet, mint a szárított bogyók vagy cseresznye.
Ezt a gyümölcsöt hagyománosan a kínai levesekbe és teákba tették, egy 2019-es tanulmány szerint. A goji (más néven Lycium gyümölcs vagy Lycium barbarum) Kína északnyugati részén terem, illetve a Mediterrán területeken. Minden bogyó 1-2 centiméter hosszú, élénk narancs színű, habár léteznek fekete bogyók is. Megtalálhatod szárított gyümölcsként, por-formában, juice italokban – mondja Umadevi Naidoo táplálkozási pszichológus, a Massachusetts-i General Hospital munkatársa, és a This is Your Brain on Food sikerkönyv szerzője.
Mint a paradicsom vagy az egres, a goji bogyók is a burgonyafélék családjába tartoznak, mondja Emmaline Rasmussen, dietetikus. Ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkeznek, például a magjaik rendkívül kicsik.
Egy adag (öt evőkanál) szárított goji bogyóban ennyi tápanyagot találsz:
Kalória: 98 kcal
Protein: 4 gram
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 22 g
Rost: 3,6 g
Vas: 1,9 mg (a napi ajánlott bevitel 11%-a)
Mik a goji bogyó előnyei?
„A goji bogyókban különösen magas a C-vitamin tartalom” – magyarázza Rasmussen. A C-vitamint a szervezet kollagén (a bőr sima és egyenletes felületéért felelős anyag) előállítására használja. Emellett támogatja az immunrendszert és elősegíti a vas felszívódását – jegyzi meg a Nemzeti Egészségügyi Intézet.
A goji bogyók karotinoidokban is gazdagok, ezek növényi alapú vegyületek, amelyek A-vitaminná alakulnak a szervezetben. „Az A-vitamin támogatja a bőr és a szem egészségét” – mondja Rasmussen.
Hogyan javíthatja az egészségedet a goji bogyó?
Noha a goji bogyókra számos egészségre vonatkozó állítás létezik, nincs elég bizonyíték arra, hogy a gyümölcs képes kezelni a cukorbetegséget, a rákot, a magas vérnyomást, a fogyást, vagy hogy több energiát, alvást hozna vagy javítaná a hangulatot. Ez nem azt jelenti, hogy nem tudják különböző módon támogatni a tested egészségét.
A goji bogyók öregedésgátló antioxidánsokkal vannak tele!
Ezek a gyümölcsök igen gazdagok antioxidánsokban. A goji összesített antioxidáns pontszáma magasabb, mint például a kajszibarack, a grapefruit, a kivi, a mangó, a dinnye és az őszibaracké.
„A goji gazdag antioxidánsokban, olyan vegyületekben, amelyek segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, ezek káros molekulák, amelyek sejtkárosodást okozhatnak” – mondja Dr. Naidoo. Míg a vörös goji bogyók általában könnyebben hozzáférhetők, a fekete goji megtalálható a szaküzletekben és az interneten. A fekete goji több antioxidánssal rendelkezik a vöröshöz képest, bár a vörösben több karotinoid volt, derül ki a Chemistry Central Journal 2017-ben publikált tanulmányából.
A goji bogyók segíthetnek megőrizni látásodat. A sárgarépával együtt adj goji bogyókat az étrendedhez, és garantált az éleslátás.
Képek forrása: Pexels.com, Pixabay.com