Barion Pixel Ezeket kóstold meg, ha Szicíliában jársz! – Coloré

Ezeket kóstold meg, ha Szicíliában jársz!

2022. 08. 11.

Szicília Olaszország egy különleges szelete, ahol minden más, mégis minden ugyanolyan, mint Itáliában. Ma megmutatjuk, mit érdemes ennetek, ha arra jártok!

Szicília Európa hetedik legnagyobb szigete. Nagyjából ötmillióan lakják, és itt található a kontinens legnagyobb aktív vulkánja, az Etna is. Számos természeti és művészeti kincse mellett gasztronómiája sem elhanyagolható, ugyanis rendkívül különleges ételek várják az odalátogatókat.

Tengeri sün

A tengeri sünt legtöbbünk csupán a vízben tudja elképzelni – vagy inkább ott sem, hiszen szúr – Szicíliában azonban finom eledelnek számít. Legnépszerűbb elkészítési módja, hogy a sün húsát megpárolják egy kis hagymán, rátesznek egy kevés paradicsomot, sót és borsot, így tálalják kenyérrel előételként, vagy tésztával.

A tengeri sün jellegzetes szicíliai fogás
A tengeri sün jellegzetes szicíliai fogás / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Pasta siciliana

Ez a tésztaétel rendkívül megosztó, ugyanis a szardella és a mazsola találkozik benne. Különösnek hangozhat, de működőképes a páros, mert a szardella sós ízét kiválóan ellensúlyozza a mazsola, úgyhogy érdemes megkóstolni!

Mazsola és szardella? Miért is ne?
Mazsola és szardella? Miért is ne? / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Szicíliai kardhal

A kardhal az egyik legnépszerűbb étel a régióban. Nemcsak étteremben kapható, hanem a piacokon is, így ha Airbnb-ben foglaltunk szállást, akár magunk is kísérletezhetünk az elkészítésével. Ha étteremben fogyasztanánk, akkor pesce spada néven keressük.ó! Kiváló steaket készítenek belőle, ám csak a bátrak kérjék közepesen átsütve, ugyanis így az erős, tengeri ízek dominálnak.

A kardhal-steaket csak a bátrak kérjék közepesen átsütve!
A kardhal-steaket csak a bátrak kérjék közepesen átsütve! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Cassata

A végére egy desszertet hagytunk, ahogy illik. A cassata egy jellemzően húsvéti sütemény, ám a legtöbb cukrászdában az ünnepen kívül is kapható. A piskóta-alapra ricottával készült krémet kennek, ami telis-tele van kandírozott gyümölccsel. Erre megy rá még piskóta, még gyümölcs, majd az utolsó réteg piskóta, és ezt marcipánnal vonják be, aminek a tetején újfent kandírozott gyümölcsökkel díszítik.

Piskóta, kandírozott gyümölcs, ricotta és marcipán. Ez a cassata.
Piskóta, kandírozott gyümölcs, ricotta és marcipán. Ez a cassata. / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Szívesen olvasnál még Szicíliáról?

A Borsmenta háromrészes sorozatában további szicíliai kalandokról olvashatsz, melyből kiderül, mi az a cannolo, és a pisztácia különböző felhasználási módjai is kiderülnek.