Barion Pixel Ételallergia és ételintolerancia az ünnepek alatt – mutatjuk, mire figyelj a karácsonyi vacsorán – Coloré

Ételallergia és ételintolerancia az ünnepek alatt – mutatjuk, mire figyelj a karácsonyi vacsorán

2024. 11. 18.

Manapság egyre több ember küzd különféle ételérzékenységekkel, amelyek két fő kategóriába sorolhatók: ételallergia és ételintolerancia. Bár a két kifejezést sokan összekeverik, fontos megérteni a különbséget, mivel eltérő kezelést és étrendet igényelnek. Az év végi, ünnepi időszak alatt azoknak, akik ételallergiával, vagy ételintoleranciával küzdenek még nehezebb az életük, hiszen a családi összejöveteleken igen körültekintőnek kell lenniük, hogy elkerüljék a kellemetlen tüneteket és az életveszélyes állapotokat! Mutatjuk, mire figyelj, ha van a családban olyan, aki speciális étrendet követ!

Az ételintolerancia és allergia problémásabb lehet az ünnepek alatt, fotó: Gettyimages
Az ételintolerancia és allergia problémásabb lehet az ünnepek alatt, fotó: Gettyimages

Mi az ételallergia?

Az ételallergia az immunrendszer túlzott reakciója egy adott élelmiszerben található fehérjére. Már kis mennyiségű allergén is súlyos tüneteket okozhat, például:

  • Viszketés, csalánkiütés.
  • Légszomj, asztmás roham.
  • Anaphylaxia, amely életveszélyes állapot lehet.

Gyakori allergének közé tartozik a tej, a tojás, a diófélék, a szója, a hal és a tenger gyümölcsei.

Top Allergy Food Shot From Above
fotó: Gettyimages

Mi az ételintolerancia?

Az ételintolerancia esetén a szervezet nem képes megfelelően lebontani vagy feldolgozni egy adott ételt. Ez nem az immunrendszer reakciója, és a tünetek enyhébbek, bár kellemetlenek lehetnek:

  • Puffadás, hasmenés vagy székrekedés.
  • Hasi fájdalom.
  • Fáradtság, fejfájás.

A laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység) és a gluténérzékenység a legismertebbek.

Mit fogyaszthatnak az érintettek?

  • Tejallergia esetén: Helyettesítsd a tejet növényi alapú alternatívákkal, mint például mandula-, rizs-, vagy zabtej.
  • Gluténallergia esetén: Válaszd a gluténmentes termékeket, például rizs, quinoa, hajdina alapú kenyereket és tésztákat.
  • Diófélékre érzékenyeknek: Kerüld a dióféléket tartalmazó ételeket, és figyelj a feldolgozott termékek címkéire.
  • Laktózérzékenyeknek: Válassz laktózmentes tejtermékeket vagy növényi alapú alternatívákat.
  • Gluténintolerancia esetén: Gluténmentes élelmiszerek széles választéka érhető el már a legtöbb drogériában és szupermarketben.

Hol szerezhetők be ezek az élelmiszerek?

Az érintettek számára a drogériák kincsesbányának számítanak.

DM, drogéria
fotó: Gettyimages

Itt egyre bővülő kínálatot találsz, amely kifejezetten ételérzékenyek számára készült.

  • Gluténmentes lisztek, kenyerek, tészták: Könnyen megtalálhatók a bio és allergénmentes szekciókban.
  • Növényi italok és joghurtok: Széles választékban elérhetők rizs-, zab-, kókusz- és mandulaital formájában.
  • Snackek és nassolnivalók: Glutén-, tej- és tojásmentes kekszek, müzliszeletek, amelyek allergénmentes alapanyagokból készülnek.