A forró nyári kánikulák alkalmával – a nehéz, kalóriadús ételek helyett – inkább a könnyedebb, frissítő finomságokat kívánjuk, amelyeknek már az elkészítése sem vesz igénye többet néhány percnél. A most következő „egészségbombák” garantáltan a család legkedveltebb fogásai közé fognak tartozni.
Amikor beköszönt a nyári szezon, az ember nem szívesen indítja be a sütőt, hogy aztán hosszú órákon át kibírhatatlan meleg tomboljon az egész lakásban, ám a grillezéssel már egészen más a helyzet. Állítsuk fel a medencét, a grillsütőt és kapcsoljuk be a kedvenc zenénket! Viszont ezekhez a felejthetetlen alkalmakhoz néhány ínycsiklandó recept is dukál!
Igazi nyári zöldségek, és amit kihozhatunk belőlük!
Padlizsán pizza
A hagyományos pizza valódi kalóriabomba. Akad azonban egy változata, amely legalább annyira finom, ráadásul sokkal egészségesebb is. A padlizsánból készült pizzával ugyanis éppen a pizza legkritikusabb részét cseréljük le, mégpedig a tésztát, amire a feltét kerül. A vékony padlizsán szeletekre szépen ráhalmozzuk ugyanazokat a finom összetevőket, amiket a hagyományos pizzánál szeretünk és máris egy kevésbé nehéz, mégis tápláló ételt kapunk. A finom falatokat elég mindössze 15 percig sütni a grillrácson, és készen is vannak!
Kukorica
A nyári időszaknak méltán az egyik legnépszerűbb csemegéje a kukorica, hiszen rendkívül finom – sütve, főzve, vagy pedig köretként tálalva egy főételhez. Ha viszont csak egy egyszerű finomságra vágyunk, érdemes az egész kukoricacsöveket megfőzni, enyhén megsózni, és rögtön tálalni is – ám ne csodálkozzunk azon, ha mindössze néhány perc múlva már készíthetjük is az újabb adagot!
Uborkaleves
A jéghideg, kapros uborkaleves tele van ízletes és zamatos zöldségekkel, amelyből biztosan kétszer szeretnél majd szedni magadnak. Kalóriaszegény, mégis hamar eltelít – számos kutatás kimutatta ugyanis, hogy azok az emberek, akik előételként uborkalevest fogyasztottak, sokkal kevésbé kívánták utána a főételt.
Saláták
Bármelyik általunk ismert salátakülönlegesség mellett tesszük is le a voksunkat, érdemes néhány extra összetevőt a válogatáshoz adni, hogy fokozzuk az ízélményt – például:
- alacsony zsírtartalmú sajtot,
- olajos magvakat – mint a mogyoró vagy a dió,
- és némi plusz fűszerezést is, a különleges ízek kedvéért.
Ha a saláta mellé egy szelet teljes kiőrlésű kenyérszeletet is elfogyasztunk, akkor már egy rendkívül tápláló, mégis kalóriaszegény vacsorában lehet részünk.
Ahhoz, hogy fenntartsuk az egészséges életmódot, érdemes mindennap salátával zárni a napot, így biztosan nem fogunk éhesen az ágyba kerülni, mégis nagy mennyiségű vitamint, és rostot biztosítunk a szervezetünk számára.
Gyümölcsös finomságok
Görögdinnye
Aligha akad olyan ember, akinek egy szép nagy, piros, gyöngyöző dinnyeszelet láttán ne futna össze rögtön a nyál a szájában. A folyadékban rendkívül gazdag görögdinnye nemcsak kiváló szomjoltó, de hamar el is telít, ráadásul hosszú időre kellő lendületet biztosít számunkra. A dinnyéből készült jeges gyümölcsbomba ráadásul könnyen a gyerkőcök kedvencévé válhat, amelyet villámgyorsan elkészíthetünk pusztán néhány gyümölcs leturmixolásával. Ráadásul, ha jégkocka tartóban lefagyasztjuk és a teljes megszilárdulás előtt pálcikát teszünk bele, majd egyben készre fagyasztjuk, ínycsiklandó jégkrémet kapunk.
Gyümölcsös sütemények
Ha tudjuk magunkról, hogy édesszájúak vagyunk, és olykor bizony még a fogyókúra se tántoríthat el minket attól, hogy egy cukrosabb süteménnyel kényeztessük magunkat, akkor érdemes néhány apróságot figyelembe venni. Ha barna cukrot használunk a desszert elkészítés során, sokkal egészségesebbé varázsolhatjuk az általunk fogyasztott finomságot, így talán a lelkiismeret-furdalásunk is kisebb lesz amiatt, hogy megszegtük az addig szigorúan követett diétánkat. A fogyókúra időszakában egyébként érdemes az epres édességek receptjei között válogatni, ugyanis az eper ,,szuperképessége”, hogy elősegíti a zsírégetés folyamatát!
Limonádé
A forró nyári napokon szervezetünknek extra mennyiségű folyadékra van szüksége, ezért nehéz megállni, hogy a boltban ne nyúljunk rögtön egy jéghideg szénsavas üdítő után. Fontos azonban tudni, hogy ezeket az italokat a szervezetünk ételként hasznosítja, ezért az elfogyasztásuk után a szomjúságérzet is hamar vissza fog térni – még akkor is, ha az egész üveg üdítőt megittuk.
Érdemes inkább otthon egy nagy adag házi limonádét készíteni, amit aztán lehűtve fogyaszthat az egész család. A limonádé – amellett, hogy remek szomjoltó ital – nagymértékben lúgosít is, így könnyebben fenntartható a szervezet lúgos állapota. A házi limonádé nagy előnye, hogy sok különböző ízben készülhet, így nem fogunk ráunni, és az ízesítését a saját ízvilágunk szerint alakíthatjuk.