Bár számos babfajta létezik, nem feltétlenül tudjuk, hogy melyik mire a legjobb. Számít egyáltalán, hogy melyikből mit készítünk?
Bár a háztartásokban leggyakrabban legfeljebb öt babfajtát használunk, valójában több ezer rendelkezésünkre állna, hiszen méretében, színében, textúrájában és ízében is számtalan fajta terem világszerte.
Miért együnk sok babot?
Bár az emésztőrendszert megterhelheti a bab, semmiképp sem érdemes kerülni a fogyasztását, mert akárcsak a többi hüvelyes, vitaminban és ásványi anyagban rendkívül gazdag. A vegán életmódot folytatók között nagyon népszerű, hiszen amellett, hogy laktató, a fehérjetartalma igencsak magas. B-vitaminokban és antioxidánsokban gazdagok a babfélék, emellett csökkentheti a daganatos megbetegedések kialakulásának az esélyét.
A bab előnye, hogy szárítható, és így akár évekig eltartható. Ismétlés, valójában előnyünkre válik, ugyanis a babfélék több jófajta baktériummal látják el a bélrendszert. Az emésztést segítendő érdemes készítés előtt egy nappal beáztatni a szemeket, és az áztatólevet leönteni róluk. Ezáltal a szemek hamarabb megpuhulnak, és könnyebben emészthetővé tesszük a hüvelyeseket. Ha azonban nincs időnk áztatni vagy csupán feledésbe merült ez a lépés, azonnal felhasználható Bonduelle konzervek is kiváló segítséget jelentenek, annál is inkább, mert ezáltal egy egyszerű salátát is laktatóbbá tehetünk.
Babfajták – Melyiket mire használjuk?
A bab igazi szuperélelmiszer, és nemcsak azért, mert rendkívül egészséges, hanem azért is, mert számos ételben helyet kaphat. Levesek, főételek, saláták vagy akár desszertek hozzávalója is lehet, ám nem mindegy, hogy milyen fajtát használunk, mert ahogy minden éteknél, esetükben is fontos a szín és a textúra, és nem mindegyik babfajta rendelkezik ugyanolyan tulajdonságokkal!
Levesbe
Ha klasszikus bablevest készítünk, az általános, barna vesebab a legjobb választás. A főtt, belül már-már krémes babszemek héja kellemes, barnás színt ad a levesnek, az egészségre gyakorolt hatása pedig páratlan, ugyanis a halakhoz hasonlóan Omega-3 található benne.
Az általános fehérbab is tökéletes erre a célra, ugyanis jól tartja az alakját, így két-három óra főzés után is lesz mire ráharapni a levesben. Mivel nem színezi az ételeket, zöldséglevesben sem dominál a színe, de olaszos tésztaételekhez is remek választás.
A feketebab is tökéletes erre a célra, ám ezzel bánjunk csínján, mert nagyon megszínezheti a levesünket, ám zöldségelves tökéletes kiegészítője lehet egy marék feketebab. A kis zöld mungóbab is ideális erre a célra, mert egy kevésbé laktató levest is táplálóvá varázsolhatunk vele.
Főételhez
A fekete szemű fehérbab enyhén földes íze nagyon jó kiegészítője a sós ételeknek, így sóletbe remek választás, különösen akkor, ha egy darab füstölt sonkát teszünk hozzá, így gondoskodva a kellemes, sós ízről. A csicseriborsó – ami nevével ellentétben szintén a babfajták közé tartozik – szintén ideális főétel, mert nem fő szét, így főzelékként is megállja a helyét. Spenótlevelekkel és curryporral kiegészítve indiai ízeket is varázsolhatunk a csicseriborsóval. A barna vesebab is kiváló alaktartó, ezért akár rizibizi esetében a borsó helyettesítője lehet, de egyedi ízét a chili hozza ki igazán, így a chilis babot is érdemes ebből a típusból készíteni.
A tarkabab is enyhén földes ízzel kecsegtet, ezért tortillatekercsbe hús helyett ideális, de különböző, számunkra kedves fűszerekkel kombinálva akár mártogatóst is készíthetünk belőle!
Főzelékbe vagy köretnek a zöldbab bármely fajtája jó választás lehet. Utóbbi esetben lehet főzni, párolni és sütni is, mert mindent jól visel, és ízét minden formában megtartja. E célra a romano babot is érdemes kipróbálni, ami hasonlóan működik, mint a zöldborsó. Zsengén a héja is fogyasztható, ám minél érettebb, annál több főzést vagy párolást igényel, így érdemes minél fiatalabbra szert tenni.
Salátába
Ha salátáról van szó, a babbal nem lőhetünk mellé, mert bármilyen salátát ízletesebbé és laktatóbbá tesz. A fekete- és fehérbab a legtöbb salátába remekül megy, éppúgy, ahogy a csicseriborsó, ami főve vagy Bonduelle konzerv formájában is mehet a salátába. Frissen a zöldbab zöld és sárga formájában is tökéletes választás egy zöldsalátába, mert kellemes ízt és roppanósságot ad.
Válasszuk is bármelyik babfajtát, nem nyúlhatunk mellé, mert mindegyik típus az egészségünket szolgálja, és a kiegyensúlyozott táplálkozásból kihagyhatatlanok.
Nyitókép forrása: Pixabay