Barion Pixel A tömegtermelt kávékon túl, avagy mikor érdemes minőségre váltani? (x) – Coloré

A tömegtermelt kávékon túl, avagy mikor érdemes minőségre váltani? (x)

2022. 12. 16.

Téves elképzelés, hogy a szupermarketek polcain igazán minőségi kávékat találunk. Akármennyire is drasztikusan hangzik ugyanis, a valóság az, hogy az igazi különlegességeket nem a mindenki számára jól ismert márkák adják. Az alábbiakban adunk pár okot arra, mikor érdemes a valódi minőségre váltani.

Ha fontos számunkra a kávézás szertartása

Kétféle kávéfogyasztó létezik. Az egyik csak megiszik egy feketét és rohan is, a másik pedig szeretné hosszan és elmélyülten kiélvezni az ital társaságában az ébredés minden pillanatát. Ha az utóbbi kategóriába tartozunk, akkor okvetlenül érdemes leszokunk a tömeggyártott kávékról, és felfedezni a minőségi márkák nyújtotta elképesztő zamatvilágot. A magas minőséget gyártó kávékészítők ugyan kisebb mennyiségben állítanak elő kávét, azonban ezt pontosan azért teszik, mert így minden egyes babszemre oda tudnak figyelni a pörkölési eljárás alatt. Ilyen gyártóknál már csak emiatt is olyan hagyományos értékeket képviselő, ám mégis modern kávépörkölő gépek dolgoznak, amelyek egyáltalán nem a tucatgyártásra hivatottak.

Az elképesztő ízek, történetek és illatok kedvéért

A különféle áruházláncokban többnyire csak néhány típusú kávét találhatunk. Valójában ezek a kávék csupán töredékei annak a számtalanféle eljárásnak, amit alkalmaznak – és amiknek történetük van. Például létezik olyan kávé, amit az óceánjáró hajók sós levegője járt át még a pörkölés előtt, és benne van az egész utazás zamata. De lehetne mesélni az olyan kávébabokról is, amelyben a vulkanikus termőföld illata sejlik, és mogyoróhoz meg mandulához hasonlatos ízorgiával ajándékoz meg minket, némi gyümölcsöcs felhanggal. A prémiumminőségű kávéknak nem csak zamata, de lelke van.

Az egészségünkért

Amikor megkóstolunk egy valóban prémium kávét, akkor rájövünk arra, hogy ezek a kávék jóval testesebbek, gazdagabbak a megszokott minőségeknél. Zamatuk mellett pedig a beltartalom is jelentősen több. Ez azt jelenti, hogy antioxidánsban, vitaminokban és ásványi anyagokban is sokkal többet tud adni a minőségi kávé, mint a tömeggyártott termék. Ezért idővel valószínű azt is észrevesszük majd, hogy kevesebbet fogyasztunk belőle, hiszen ezzel együtt a frissítőhatása is hatékonyabb lehet. Ráadásul azt hihetnénk, hogy a magasabb ár miatt a prémium kávé vásárlás többe kerülhet. Viszont pont az említett okok miatt valószínű szinte annyi ideig fog kitartani egy csomag prémium kávé, mint ha egy olcsó minőséget választottunk volna.

A fotó forrása: Africa Studio / Shutterstock.com