Puha pita, friss bazsalikom, olívaolajba mártogatott ciabatta… Csukd be a szemed, és máris újra egy nyári estét idézel fel valahol Olaszországban vagy Görögországban. Ha hiányoznak ezek az ízek, most olyan recepteket hoztunk, amikkel az utazás élménye a konyhádban folytatódhat.
Az olasz klasszikusok között ott a ciabatta és a focaccia – két karakteres kenyérféle, amit lehet szendvicsalapként, mártogatva vagy vendégváró falatként is kínálni. A pizzák világában is bőven van miből válogatni: calzone, minipizza, pizzarúd – és persze a kreativitásod szabhat csak határt a feltéteknek. Ne feledkezz meg a pesztóról sem, amit nemcsak főtt tésztához, hanem péksüteményekhez is felhasználhatsz.
Ezután irány Görögország! A házi pita elengedhetetlen a gírosz mellé, de önmagában is szuper. Ha kicsit különlegesebbet sütnél, próbáld ki a sajtos-spenótos lepényeket – fetával vagy friss kecskesajttal, akár szőlővel kombinálva! És ha már görög ízek: dobd fel kenyértésztád egy kis gírosz fűszerkeverékkel vagy házi fűszervajjal, és máris kész a napsütötte hangulat.