Reggelizz úgy, mint egy király. De ez nemcsak mennyiségre vonatkozó, hanem minőségre is, pedig sokan mérgezik testüket már a reggeli órákban.
A reggeli az egyik legfontosabb étkezés – legalábbis ezt halljuk gyerekkorunk óta. De nem mindegy, mivel indítod a napot. Bizonyos ételek bár csábítónak tűnhetnek kora reggel, valójában éppen az ellenkező hatást érik el: fáradtabbnak, puffadtabbnak, nyűgösebbnek érezheted magad tőlük. Íme 5 étel, amit jobb, ha messze elkerülsz reggelente.
1. Cukros péksütemények (pl. kakaós csiga, csokis croissant, fánk)
Az édes péksütik klasszikus reggeli választásnak tűnhetnek, főleg, ha rohanásban vagy. De a valóság az, hogy a bennük lévő gyorsan felszívódó cukor és fehér liszt pillanatok alatt megemeli a vércukorszinted, amit gyors zuhanás követ – ez pedig álmossághoz, ingerlékenységhez és farkaséhséghez vezethet már délelőtt.

2. Cukros gabonapelyhek
A színes, “gyermekbarát” pelyhek gyakran tele vannak hozzáadott cukorral és alig tartalmaznak rostot vagy fehérjét. Ez a kombináció nemcsak, hogy nem tart el sokáig, de megdobja az inzulinszintedet, ami hosszú távon sem kedvező – sem a hangulatodnak, sem az anyagcserédnek.
3. Gyümölcslevek (főleg dobozos, 100%-os sem)
Bár egészségesnek tűnnek, a gyümölcslevek – még a 100%-os változatok is – sokszor csak “folyékony cukorbombák”. Mivel nem tartalmazzák a teljes gyümölcs rostját, gyors vércukor-emelkedést és hirtelen energialöketet okoznak, amit hamar kimerülés követhet.
4. Zsíros, nehéz ételek (pl. kolbász, bacon, rántott hús maradék)
Ezek az ételek lassan emésztődnek, és reggel feleslegesen megterhelik a gyomrot. Ha így indítod a napot, könnyen érezheted magad puffadtnak, tompának, és az emésztőrendszered sem lesz túl hálás.

5. Üres kávé üres gyomorra
Sokan azonnal kávéval indítják a napot, étel nélkül. Ez azonban irritálhatja a gyomrot, fokozhatja a savtermelést, hosszú távon pedig gyomorpanaszokat vagy refluxot okozhat. Ráadásul a koffein étel nélkül gyorsabban szívódik fel, ami szédüléshez vagy idegességhez is vezethet.