Barion Pixel Így válaszd ki a megfelelő bőrápolási rutint 50 felett – Kiss Milán bőrterapeuta elmondja, mire érdemes odafigyelnie annak, aki fiatalos megjelenésre vágyik – Coloré

Így válaszd ki a megfelelő bőrápolási rutint 50 felett – Kiss Milán bőrterapeuta elmondja, mire érdemes odafigyelnie annak, aki fiatalos megjelenésre vágyik

2024. 02. 02.

A bőr a legnagyobb szervünk, ami védelmet képez a környezet negatív behatásai ellen, ezért annak karbantartása, védelme és ápolása éppen olyan fontos, mint az egészségünk megóvása.Ha a bőrünket esztétikailag is vonzó megjelenésűvé tesszük, a változás az egész életünkre pozitívan hat. A Medios Orvosi Központ bőrterapeutájával, Kiss Milánnal beszélgettünk arról, mire érdemes odafigyelni egy bőrápolási rutin kiválasztásánál, illetve, hogy mit tehet az idősebb korosztály annak érdekében, hogy minél tovább megőrizze a fiatalos megjelenését. A szakember már egészen fiatal kora óta rajong a szépségápolásért és az egészségmegőrzésért. Saját fiatalkori bőrproblémái miatt kezdett érdeklődni a bőrápolás iránt. A folyamatos önképzés mellett, később az egyetemi évei alatt a neves Dr.Joney de Souza bőrgyógyászati klinikán, Londonban sajátította el a kozmetológia tudományának rejtelmeit. Ezt a tudást most a Medios Orvosi Központ bőrterapeutájaként Budapesten kamatoztatja. Milánnak szívügye a lakosság edukációja a témában.

418930340 3326099587629508 5449931153937278514 N
fotó: Kiss Milán

Coloré: Mi a megfelelő bőrápolási rutin az ötven év fölötti korosztály számára?

Kiss Milán:50 éves korunk felett a bőrben túlsúlyba kerülnek a lebontó folyamatok, lassul vagy teljesen meg is szűnik a kollagéntermelés, a bőr petyhüdté, szürkévé és ráncossá válik. Ennek ellensúlyozására az aktív hatóanyagokat ajánlom elsősorban, hiszen ebben a korban fontos a bőr sejt szinten történő aktivizálása. Ide tartoznak a különböző gyümölcssavak és az A-vitamint tartalmazó készítmények.

RETINOL

Személyes kedvencem az A-vitamin származékok közül aretinol, mely gyorsabb megújulásra készteti a bőrt, mivel kollagént és hialuronsavat termel és igazi „makeup free”, baba bőrt kreál annak, aki ezt az összetevőtkitartóan használja.

E ÉS B3 VITAMIN TARTALMÚ KRÉMEK

Emellett az inaktív hatóanyagok éppen olyan fontosak lehetnek, hogy a bőrt védjük és tápláljuk. Ide tartoznak a különböző cukorszármazékok, és az antioxidánsok is, például az E és a B3 vitaminok.

Pexels Photo 8142199

FONTOS A MEGFELELŐ BŐRÁPOLÁSI RUTIN KIALAKÍTÁSA

Ha egy bőrápolási rutinról beszélünk, akkor ezt már nem ússzuk meg nappali krémmel, terápiásan kell gondolkodnunk.

  1. ARCLEMOSÓ

Fontos, hogy olyan lemosót válasszunk, ami nem bántja a bőr természetes védelmét, azonban elég jól tisztít ahhoz, hogy a felesleges sminket, faggyút és a szennyeződéseket eltávolítsa.

  • BŐRRADÍR

Hetente egyszer, vagy kétszer használjunk finom szemcsés bőrradírt, hogy eltávolítsuk az elhalt hámsejteket, és üde, friss bőrt generáljunk.

  • TONIZÁLÁS

A következő lépésben tonizáljunk. Ajánlom a már előre átitatott tonizáló párnákat, melyek savakkal és más bőrmegújító hatóanyagokkal vannak átitatva. Ezek elősegítik a hatóanyagok mélyebbre jutását és ragyogó bőrfelszínt kölcsönöznek.

  • KOMPLEXEBB ÖSSZETÉTELŰ ARCKRÉMEK

Fontos, hogy a környezeti ártalmaktól is megvédjük magunkat, megfelelő potenciálú antioxidánsokkal. Válasszunk olyan krémet, amiben legalább A, C és E vitaminok vannak, de a legjobb, ha komplexebb összetételű antioxidáns készítményeket használunk. Ezeknek a hatóanyagoknak a segítségével csökkenthetjük a bőr kollagénveszteségét és sokkal egységesebb bőrképet kapunk. Iktassunk be aktív hatóanyagokat, melyek sejtszinten aktivizálják a bőr megújító folyamatait. Ide tartoznak a különböző gyümölcssavak és A-vitamin származékok. Személyes kedvenceim a glikolsav és a retinol, melyek elősegítik az elöregedett hámsejtek leválását, javítják a bőr textúráját, fehérítenek és beindítják a kollagéntermelést. Az eredmény: feszesebb, egyenletesebb és ránctalanabb bőr.

  • FÉNYVÉDELEM

Talán a legfontosabb lépés a fényvédelem télen-nyáron. Használjunk széles spektrumú fényvédőt, mely nemcsak az UV sugarak ellen, de a HEV és INFRARED fények ellen is egyaránt védenek. Kevesen gondolják, de a beltéri mesterséges fények és elektromos készülékek fényei éppúgy öregítenek, ezért minden körülmények között javaslom a fényvédő használatát.

Coloré: Miért fontos minél előbb elkezdeni az odafigyelést a bőrünkre? 

Kiss Milán:Elsősorban azért, hogy megakadályozzuk a bőrdaganatok kialakulását, másodsorban pedig azért, hogy később már ne kelljen „tüzet oldani”, ha esztétikai problémákról van szó. A megelőzés a legjobb gyógyír, hiszen így elejét vehetjük a zavaró bőrproblémáknak. Javaslom, hogy már a 20-as éveink elején keressünk fel egy tapasztalt szakembert, aki segít a megfelelő bőrápolási rutin kialakításában.

Coloré: Miért fontos a bőrápolási rutin mellett az egészséges életmód a bőr egészségének megóvásában? 

Kiss Milán:A szervezetünk állapota a bőrünkön is meglátszik, ezért is nagyon fontos, hogy belülről is támogassuk a szervezetünket. A bőrápolásnál is elengedhetetlen antioxidánsokat a táplálkozásunkkal is be kell vinnünk, hogy lelassítsuk a bőr öregedési folyamatait. Válasszunk minél színesebb zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen különösen a piros és narancssárga zöldségek és gyümölcsök sok karotint és likopint tartalmaznak, melyek belülről fakadó fényvédelemmel ruházzák fel a bőrt. Az egészséges zsírokban gazdag élelmiszerek, mint például a dió és magfélék, az olívabogyó és az avokádó szép hidratált bőrt kölcsönöznek, amelyet öröm megérinteni. A testmozgással pedig fokozódik a bőr oxigén- és vérellátása, amitől friss és ragyogó lesz a bőrünk, illetve a kollagén- és elasztin termelést is elősegíthetjük, ha rendszeresen sportolunk. Az edzett izmok pedig megemelik a bőrt, ami ezáltal sokkal feszesebb és fiatalosabb lesz. Általánosan elmondható,hogy az, aki figyel a táplálkozására és rendszeresen mozog, akár 15 évet is letagadhat a korából.

Pexels Photo 5069404 1

Coloré: Ha szeretnénk a bőrápolási rutinnál többet is tenni, milyen prekozmetológiai lehetőségekkel élhetünk, ha nem kívánunk kés alá feküdni? 

Kiss Milán: Előszeretettel ajánlom a bőr saját kötőszövet-termelését beindító, úgynevezett kollagén indukciós kezeléseket. Személyes kedvenceim a mikrotűs és a rádiófrekvenciás kezelések. Ezek különböző technológiák ugyan, de sokszor összevontan, vagy kezelési tervben ajánljuk őket a megfelelő eredmény elérése érdekében. Ezek a kezelések egyszerre javítják a bőrképet, ránctalanítanak és feszesítenek.