Amit nem tudtál a zöldteáról… (X)

2021. 07. 23.

Az ital, amitől nem csak szép lehetsz, de okos is. 4000 éve fogyasztjuk, és míg mindig derülnek ki róla új, meglepő tulajdonságok.

Külsőleg arcmaszkok és -krémek ismert összetevője, de belülről is szépít: az anyagcserét és a vérkeringést javító hatásai révén a zöldtea italként fogyasztva is sokat hozzátehet a megjelenésünkhöz, és persze a közérzetünkhöz is. Kínában 4000 éve ismerik a titkot, amely, mióta a tudomány eszközeivel igyekeznek feltárni, egyre kevésbé tűnik titokzatosnak, de még mindig kínál új megfejtéseket. Adva van az ősi teanövény, és annak szárított levele, a zöldtea alapanyaga. A zöld, illetve a „hagyományos” fekete tea ugyanannak a növényfajnak a leveléből készül; a zöldteát a feldolgozás során pörkölik, míg a fekete teát fermentálják (erjesztik). Ebből adódnak a beltartalmi különbségek: a zöldteában több flavonoid van, ami befolyásolja a teában lévő koffein felszívódását. A flavonoidok jól ismert antioxidánsok, számos kedvező élettani hatással – pl. érvédő, antibakteriális, gyulladáscsökkentő – bírnak. Egyik legismertebb hatóanyagáról, a L-teaninról azt feltételezik, hogy befolyásolja az agyban a gamma-amino-vajsavnak, egy fontos agyi ingerületátvivő anyagnak a szintjét, ami a kérgi neuronok gátlása révén fejti ki stresszoldó hatását.

Ma már azt is tudjuk, hogy a túlságosan magas stressz-szint olyan testi tüneteket is okozhat, mint például a bőr pattanásossága vagy bizonyos bőrbetegségek ismételt megjelenése.

Emellett azonban a zöldtea magas antioxidáns-tartalma minden bizonnyal fékezi a szabad gyökök képződését, ezáltal pedig számos öregedési folyamatot is hatékonyan lassíthat. Csoda, hogy a legtöbb keleti kultúrában – Kínától Japánig, Indiától Oroszországig – máig élő kultusza van?

Colore 640x360

Egy friss hazai kutatás1 szerint nagy becsben tartják a fogyasztók Magyarországon is. 37%-uk tudatosan küzd a stressz ellen, és az eszköztárban – olyan szelíd módszerek mellett, mint a séta vagy az alvás – ott van a teázás is. A tudatosan teázók közül többen választják a zöldet, mint az ugyanabból a növényből, de többféle beavatkozással készített feketét. A hatásaival is tisztában vannak: 59% úgy tudja, hogy a zöldtea egészséges, 58% hallott róla, hogy javítja az anyagcserét (a nők körében mindkét érték néhány százalékponttal magasabb), 15-15% hallott a hangulatjavító, illetve a stresszoldó hatásáról. 28% fogyasztó hatást tulajdonít neki.

1https://www.magneb6.hu/cikkek/kutatas-a-magyarok-a-zold-teat-hasznaljak-a-stressz-megelozesere

A cikk támogatója a Magne B6

MAT-HU-2100748 (2021.07.12.)