A D-vitamin rendkívül fontos a szervezetünk számára, és számos élelmiszer van, melynek segítségével hozzájuthatunk.
A D-vitaminban gazdag élelmiszerek elengedhetetlenek az egészséges táplálkozáshoz. Bár a D-vitamin közismerten a napfény egyik ajándéka, bizonyos ételekben is megtalálható, így érdemes nyitott szemmel járni!
Mire jó a D-vitamin?
A D-vitamin sok mindent tesz a szervezetünkért, de a legismertebb tulajdonsága, hogy javítja a csontjaink egészségét. A D-vitamin a kalciummal együttműködve építi és erősíti a csontokat, javítja az immunrendszer és az izmok működését, csökkenti a gyulladást, segíti a sejtnövekedést, és javítja a szervezet vércukorszint-szabályozó képességét.
Mégis óvatosan kell bánni azzal, hogy túl sokat vigyünk be belőle! Bár a napsütés és az nem okozn problémát, a túl sok D-vitamin-kiegészítő szedése, vagy a túl sok táplálékkal történő bevitel fokozhatja a szervezet kalciumfelszívódását, és ha ez megtörténik, hányinger, hányás, ingerlékenység, izomgyengeség és fáradtság jelentkezhet. A D-vitamin zsírban oldódik, ami azt jelenti, hogy a bevitt felesleg nem vész el a vizelettel. A felesleges D-vitamin elraktározódik a szervezetben, és a túl sok mérgező lehet, így vigyázzunk, nehogy túlfogyasztás lépjen fel! Az ajánlott D-vitamin mennyisége felnőtteknek naponta 400 NE, csecsemőknek és 70 év alatti időseknek 600, 70 év felett pedig 800.
D-vitaminban gazdag ételek
Számos olyan étel van, mely bővelkedik D-vitaminban.
Narancslé
Egy pohár, 240 ml narancslé elfogyasztásával már 100 NE D-vitamint vihetünk be szervezetünkbe!
Tőkemájolaj
Rendkívül egészséges olajfajta: 5 ml belőle már 450 NE-t tartalmaz.
Zsíros halfélék
A zsíros halak kiválóak a D-vitamin pótlására, így például a lazac vagy a pisztráng, mely típusától függően különböző mennyiségben tartalmazza ezt a vitaminfajtát.

Szardínia
Bár nem a legzsírosabb halfajta, mégis érdemes fogyasztani, ráadásul az agyműködés fokozásában is segít, és a hajhullás megelőzésében is segítségünkre lehet.
Tej
A kalciumban és D-vitaminban gazdag tejet is érdemes fogyasztani, hiszen egy csésze 115 NE-t tartalmaz.
Joghurt
Ezt is érdemes fogyasztani, hiszen 225 gramm joghurt 116 NE-t tartalmaz.
Nyitókép forrása: Unsplash