Sokan fogyást remélnek, ha kiűzik étrendjükből a glutént, de valójában nem feltétlen ez az a hatás, ami vele jár.
A glutén érzékenyeknél nem kérdés, hogy ki kell zárni az étrendből a gabona fehérjét tartalmazó élelmiszereket, hiszen rendkívül kellemetlen tüneteket okozhat. Viszont vannak, akik csak trendszerűen akarnak gluténmentesek lenni vagy épp azt hiszik, akkor gyorsabban lefogynak, esetleg jobb lesz a közérzetük. Vajon, mi az igazság és valójában mi történik, ha elhagyjuk a glutént a táplálkozásunkból? Mielőtt intolerancia nélkül hoznánk ilyen drasztikus döntést, nem árt dietetikussal vagy orvossal konzultálni.

Gyakoribb székrekedés
A gluténmentes diéta során elfogyasztott teljes kiőrlésű élelmiszerek jó része kitűnő rostforrás. Ha egyszerűen elhagyjuk őket anélkül, hogy kompenzálnánk mondjuk leveles zöldségekkel, hüvelyesekkel, akkor az emésztőrendszer erre rosszul reagálhat.
Fokozott éhségérzet
A gluténérzékenyek gyakran tapasztalnak étvágytalanságot a gluténtartalmú ételek fogyasztása után jelentkező kellemetlen tünetek miatt. A glutén elhagyásával az étvágy visszatérhet, és mivel a gluténmentes alternatívák, mint például a zöldségből készült tészták, kevésbé laktatóak, előfordulhat, hogy gyakrabban érzed magad éhesnek.
Az agyköd eloszlik
Az úgynevezett „agyköd” az, mikor valaki levertnek és szétszórtnak érzi magát, és gyakran összefüggésbe hozható az étrenddel vagy az evés utáni állapottal. A glutén elhagyása csökkentheti a bélrendszeri gyulladásokat, ami pozitív hatással lehet a mentális tisztaságra és a koncentrációra is.
Elvonási tünetek jelentkezése
A hirtelen gluténmentes étrendre való áttérés során előfordulhatnak elvonási tünetek, mint például hányinger, fejfájás, fáradtság vagy lábgörcsök. Ezek a szervezet alkalmazkodási folyamatának részei, és általában átmenetiek. Fontos ilyenkor a megfelelő hidratálás és a pihenés.
Energiaszint növekedése
A gluténérzékenyeknél a glutén fogyasztása emésztési problémákat és fáradtságot okozhat. A gluténmentes étrendre való áttérés csökkentheti az emésztőrendszer terhelését, ami növelheti az energiaszintet és javíthatja az általános közérzetet.
Más ételintoleranciák megszűnése
A glutén okozta bélkárosodás következtében előfordulhat, hogy a szervezet más enzimek, például a laktáz termelését is csökkenti, ami tejcukor-érzékenységhez vezethet. A glutén elhagyásával a bélrendszer regenerálódhat, és ezek a másodlagos intoleranciák is javulhatnak vagy megszűnhetnek.
Testsúlyingadozás
A gluténtartalmú ételek elhagyása után előfordulhat, hogy az emberek egészségesebb alternatívákhoz nyúlnak, mint a friss gyümölcsök és zöldségek, ami fogyáshoz vezethet. Ugyanakkor a gluténmentes, de feldolgozott és magas kalóriatartalmú ételek fogyasztása súlygyarapodást is okozhat. Tehát nem feltétlen jó fogyókúrás módszer. Ezért fontos a kiegyensúlyozott étrend és a tudatos ételválasztás.
Forrás: delish
Borítókép forrása: Getty Images