Manapság a bőr fiatalon tartása és ápolása már a férfiakat is nagyon érdekli, nemhogy a nőket, akik mindent megtennének, hogy fiatalok maradjanak.
Ahogy öregszünk, az elfogyasztott ételek nagyban befolyásolhatják fittségünket, küllemünket, és a betegségek kockázatának elkerülését is. Szervezetünk számos tápanyagra támaszkodik a természetes öregedési folyamatokban, ugyanakkor egyes tápanyagok segíthetnek lassítani az idő múlásának jeleit. A táplálkozás mellett persze az életmód is kardinális pont és legalább olyan fontos.
Íme 5 tápláló élelem, ami támogatja az egészséges, szép “öregedést”.
1. Extra szűz olívaolaj
Az extra szűz olívaolaj a világ egyik legegészségesebb olaja. Gazdag zsírokban és antioxidánsokban, amelyek csökkenthetik a gyulladást és a szabad gyökök okozta oxidatív károsodást a testben. Az olívaolajban gazdag étrend összefüggésbe hozható számos krónikus betegség kockázatának csökkenésével, például a szívbetegségek, 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos daganatok. A benne található egyszeresen telítetlen zsírsavak körülbelül 73%-át teszik ki az olajnak, és a kutatások szerint ezek hozzájárulhatnak a bőröregedés lassításához.

2. Zöld tea
A zöld tea magas antioxidáns-tartalmú, amik segítenek leküzdeni a szervezetben lévő szabad gyökök hatását. Ezek az instabil molekulák a normál sejtműködés melléktermékeként jönnek létre, de külső stresszhatások – mint az UV-sugárzás vagy a dohányfüst – is kiválthatják őket. Ha túl magas a szintjük a szervezetben, károsíthatják a sejteket.

3. Zsíros húsú halak
A halak rendkívül táplálóak, és támogatják a bőr egészségvédelmét. A bennük található hosszú láncú omega-3 zsírsavak segítenek a szívbetegségek, gyulladások és egyéb problémák ellen. Kutatások szerint erősítik a bőr védőrétegét és csökkentik a gyulladásokat, amelyek károsíthatják a hámszöveteket. A lazac – az egyik legnépszerűbb zsíros hal – további jótékony tulajdonságokkal is rendelkezik.

4. Étcsokoládé
Az étcsokoládé és kakaó gazdag polifenolokban, amelyek antioxidánsként működnek a szervezetben. Különösen a flavonolok nevű vegyületeket tartalmazza, ezek pedig csökkenthetik a keringési betegségek,2-es típusú cukorbetegség és a kognitív hanyatlás kockázatait.

5. Lenmag
A kevéssé használt lenmag fogasztása lenyűgöző egészségügyi előnyökkel járhat. Lignanokat tartalmaz, amelyek a polifenolok egy fajtáját képezik. Ezek az antioxidáns hatású vegyületek hozzájárulhatnak a krónikus és civilizációs betegségek kockázatának csökkentéséhez. A lenmag emellett kiváló forrása az alfa-linolénsavnak (ALA) nevezett omega-3 zsírsavnak. Az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend segíti az egészséges bőrmembrán fenntartását, mivel elősegíti a bőr hidratáltságát és feszességét.

Forrás: Healthline
Borítókép forrása: Getty Images