Barion Pixel Sokan nem tudják, de az E-vitamint így kell helyesen szedni – Coloré

Sokan nem tudják, de az E-vitamint így kell helyesen szedni

2025. 11. 14.

Az E-vitamin az egyik legfontosabb antioxidánsunk: védi a sejteket, támogatja a bőr egészségét, segíti az immunrendszer működését és szerepet játszik a szervezet gyulladásos folyamataiban is.

Mégis sokan úgy gondolják, hogy „minél több, annál jobb”. Pedig az E-vitamin pont azon a határon billeg, hogy hasznos is lehet, de rosszul szedve akár hatástalan vagy túlterhelő.

Miért fontos az E-vitamin?

Zsíroldékony antioxidáns. Ez azt jelenti, hogy zsír jelenlétében tud felszívódni, és a szervezet el is raktározza. Emiatt nem kell (és nem is szabad) mértéktelenül pótolni.

E-vitamin
Kép forrása: Midjourney

Támogatja:

  • a bőr regenerálódását,
  • a sejtmembránok védelmét,
  • az immunrendszer működését,
  • a hormonális egyensúlyt,
  • a vérkeringést és az érfalak rugalmasságát.

A leggyakoribb hiba: üres gyomorra beszedni

Sokan reggel egy pohár vízzel beveszik kapszula formában – és ezzel gyakorlatilag nem történik meg a felszívódás.

Mert az E-vitamin csak zsírral együtt tud hasznosulni.

Helyesen:

Mindig étkezés közben vagy rögtön utána érdemes bevenni, lehetőleg olyan étellel, amely tartalmaz valamilyen jó zsiradékot:

  • avokádó,
  • tojás,
  • olívaolaj,
  • diófélék,
  • lazac,
  • mogyoróvaj.

Így a vitamin nem „átfut” a szervezeten, hanem valóban beépül.

Milyen formában érdemes szedni?

Az E-vitamin valójában egy gyűjtőnév több vegyületre. A szakirodalom szerint a d-alfa-tokoferol(természetes forma) és a tokoferol + tokotrienol keverék szívódik fel a legjobban.

Ha étrend-kiegészítőt választasz, érdemes megnézni a címkén:

  • d-alfa-tokoferol → természetes,
  • dl-alfa-tokoferol → szintetikus (kevésbé hatékony).

Mennyi az ideális mennyiség?

A legtöbb felnőtt számára 15 mg / nap az ajánlott mennyiség – bőven teljesíthető étrendből is.

E-vitamin
Kép forrása: Midjourney

Többet szedni csak akkor érdemes, ha…

  • orvos javasolja,
  • labor mutatja a hiányt,
  • speciális bőr- vagy érrendszeri támogatás zajlik.

Túlzásba vinni nem érdemes, mert zsírban raktározódik.

Miben van természetesen sok E-vitamin?

  • napraforgómag,
  • mandula,
  • mogyoróvaj,
  • spenót,
  • olívaolaj,
  • édesburgonya.

Ha ezekből napi rendszerességgel eszel, akár kiegészítő nélkül is rendben lehetsz.

Forrás: Cleveland Clinic / Nyitókép forrása: Midjourney