Az ételek, amelyeket magunkhoz veszünk, nemcsak a testet táplálják, hanem az agyat is. Sőt, egyes alapanyagot egyenesen jobb hangulatba hozhatnak. Ezekkel fogunk most foglalkozni.
Ha csak az „az vagy, amit megeszel” mondás mentén élünk, akkor valószínűleg jobban odafigyelünk arra, hogy mivel lakatjuk jól magunkat. A nehéz ételek bár etetik magukat, de lenyomják a hangulatot azzal, hogy megülnek az emésztőrendszerben. Ám vannak olyan élelmiszerek, amelyek a hangulatunkat fokozó vegyi anyagokat tartalmaznak. Vajon az egészséges alapanyagok is jó hatással vannak a hangulatunkra?

1. Zsíros hal
Az omega-3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztásával, mint például a lazac, tonhal vagy a hering is, a depresszió kialakulásának esélye csökkenthető. Ezt egy 2018-as kutatásban is kimutatták. Az ilyen halak húsában található zsírsavak megteszik áldásos hatásukat, ha heti több alkalommal is hozzájuttatjuk a szervezetünket.
2. Étcsokoládé
A csokit mindenki szereti, de az étcsokoládét csak az ínyencek. Pedig a kesernyésebb és sötétebb csokoládé vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaz – ezek jó hatással vannak az egészségünkre – és olyan vegyületeket is, amelyek javítják a hangulatunkat. Az étcsokihoz adagolt cukor mennyisége ráadásul alacsonyabb, és még akár diétába is belefér néhány kocka csoki.

3. Erjesztett ételek
Az olyan ételek, mint a kefir, joghurt, savanyú káposzta, kimchi vagy kombucha is ezek közé tartozik és a bennük erjedés során keletkező mikroorganizmusok azok, amelyek támogatják a bélrendszerben élő jótékony baktériumokat. Ha az emésztőrendszer rendben van, az nemcsak az immunrendszer erősítésében segít, hanem a hangulat javításában is.
4. Banán
Az édes egzotikus gyümölcs B5-vitaminban gazdag, amely a dopamin és a szerotonin termelődését is fokozza. Rosttal vagy fehérjével gazdagítva a stabil vércukorszintet képes tartani. Az érett banán prebiotikumként is működhet.
5. Zab
Ha már szó volt a banán kapcsán a rostról, a zab erre tökéletes. Egy tanulmány arra mutatott rá, hogy a magasabb élelmi rost fogyasztása a mentális egészség megőrzéséhez járulhat hozzá. Ugyanakkor nagyon jó vasforrás is, amelyből, ha hiányt szenved a testünk, akkor a fáradtság, a hangulatingadozás léphet fel.
6. Bogyós gyümölcsök
Talán nem újdonság az, hogy tele vannak antioxidánsokkal, amelyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Az antioxidánsokban gazdag étrend a depresszió elkerülésében segíthet. Az a vegyi anyag, amely a savanykás gyümölcsök lila, kék színét adja, az van jó hatással a hangulatunkra is.
7. Diófélék, magvak
Naponta érdemes ezekből fogyasztani egy-egy marékkal, mert kiváló növényi fehérjék, egészséges zsírokat tartalmaznak és rostban is gazdagok. Valamint megtalálható bennük egy olyan aminosav, amely hangulatjavítóként működik. Némelyik (mandula, fenyőmag) még cinket és szelént is tartalmaz, amely ugyancsak fontos az agyműködéshez.

8. Kávé
Remek hír azoknak, akik a napi feketéről nem akarnak lemondani. A kávéban lévő koffein ugyanis az éberségért felelős, ugyanakkor a hangulatot is némileg feldobhatja.
9. Bab és lencse
A levesként és főzelékként is gyakorta használt alapanyagok remek növényi alapú fehérjék, amelyeknek gazdagok rostban és magas a B-vitamintartalmuk is. Ez utóbbi segíti a hangulatjavítást azzal, hogy fogyasztásukkal megnövekedik a szerotonin és a dopamin szintje.
Persze, ha épp óriási trauma, veszteség ért, vagy komoly stresszhatásnak vagyunk kitéve, akkor ezek az ételek nem biztos, hogy jó kedvre deríthetnek, de fogyasztásukkal mégiscsak támogathatjuk az egészségünket.