Káros vagy hasznos, és egyáltalán miért van mindenki megőrülve a botoxért?

2021. 05. 03.

A botoxoltatás már nem csak a sztárok kiváltsága, és az sem igaz, hogy kizárólag szépészeti céllal kérhetünk ilyen kezelést.

Sima homlok, ránctalan szemkörnyék, esetenként furcsa mosoly: ezek jutnak eszünkbe a botoxról. Nos, a mimikai ráncok idegeit lefagyasztó, megbénító vegyület valóban nem veszélytelen, de főként azok válnak természetellenessé tőle, akik nem megfelelően, nem jó időben veszik fel a kezelést vagy túltolják azt.

Botox
Forrás: pexels.com

A botulin toxin befecskendezése komoly szakértelmet kíván, ezért nagyon komolyan kell kiválasztani a kezelőt, akire rábízzuk magunkat. A botox alkalmazása egyre elterjedtebb a fiatalok körében is, akik a közösségi média felületek ál-tökéletesség mítosza miatt egyre elégedetlenebbek magukkal. A súlyos és káros social média effektusra már számos pszichológus felhívta a figyelmet, de mégsem vesszük elég komolyan, annak ellenére, hogy több tinédzsert az öngyilkosságba hajszolt már az önértékelési zavar és testképzavar.

A botox fiatalító hatását mindenki ismeri, ha máshonnan nem, hát a bulvárlapokból. A vegyszernek azonban más szerepe is lehet, és nem csak szépészeti beavatkozásoknál hasznos.

  • Dr. Shotter és Dr. Prager esztétikai orvosok szerint a toxin elhelyezése az állkapocsban remek módszer a fejfájás, migrén vagy az állkapocsfeszültség tüneteinek enyhítésére, amelyek fogkárosodáshoz és egyéb, hosszabb távú egészségügyi problémákhoz vezethetnek. “A botox enyhítheti ezt a feszültséget, valamint a krónikus stressz tüneteit, miközben pihenteti az arcot, megszünteti pl. a fogcsikorgatást.”
  • A botox a nyak vonalának korrekcióját is lehetővé teszi, amikor a bőr megereszkedésnek indul.
  • A szer alkalmazása állítólag fordított pszichológiára is alkalmas. Vagyis, a stresszes, depressziós emberek gyakran biggyesztik le a szájukat, ráncolják a homlokukat, vesznek fel aggódó arckifejezést. A botox hatására ezek a folyamatok kikapcsolnak, így visszahatnak az agyra, vagyis az idegrendszer nem lesz megerősítve a mimika által (negatív érzelmek visszacsatolási hurok) és így csökkenhet a stressz, szorongás.

Mindezen hatások ellenére a botox akkor is egy nem természetes hatású kezelés, vagyis mindenkinek komolyan mérlegelni kell, hogy érdemes-e belevágnia, illetve milyen céllal teszi azt. A szakértők szerint tilos túl korán (20-as évek) elkezdeni, de azt sem szabad megvárni, hogy valaki teljesen ráncos legyen. A legjobb 30+-os korcsoportban elkezdeni, amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a bőrünkön maradandó elváltozások vannak. Ilyenkor csökken a kollagén és hialuronsav termelés is, ami miatt a bőr veszíthet rugalmasságából, üdeségéből. Ne feledjük azonban, milyen fontos szerepe van a hidratálásnak, az egészséges táplálkozásnak, a megfelelő kozmetikumoknak és a mozgásnak is abban, hogy megőrizzük fiatalságunkat!

Forrás: vogue.co.uk