Ezt is jelentheti az izomfájdalmad

A súlyokat emeltél az edzőteremben? Vagy esetleg kényelmetlen a párnád? Vagy lehet valami komolyabb. Így állapíthatod meg.

Mi okozza az izomfájdalmat?

Tudod, hogy az egész hétvégi teniszezés hétfőn fájni fog, vagy hogy az extra kemény edzés az edzőteremben később vissza fog ütni. Amikor olyan tevékenységet végzel, amely meghaladja a tested megszokott értékét, „az energiafelhasználásnak mellékterméke keletkezik, amit tejsavnak neveznek, ez egy vegyi anyag, ami fájdalmat okoz” – magyarázza George Kannankeril, University HealthSystem orvosa. A tejsav általában körülbelül egy óra alatt eloszlik, de a késleltetett izomfájdalom egy vagy két napig tarthat.

Az izomfájdalom valószínűleg normális, ha pontosan meg tudod határozni a fájdalom okát (például tegnap sokat edzettél) és ha ez idővel elmúlik. A fájdalomnak pár nap múlva, vagy legfeljebb egy-két hét múlva meg kell szűnnie – mondja Dr. Kannankeril.

Mikor kell aggódni?

Két hétnél tovább húzódik az izomfájdalom? Éles fájdalom vagy kényelmetlenség ez a fájdalom? Korlátozza-e a szokásos napi feladatok végrehajtását? Ezek mind olyan kérdések, amelyeknek jelezhetik, hogy esetleg más van a háttérben. Ha ez történik, akkor mindenképpen egyeztess orvosoddal, tanácsolja Dr. Kannankeril.

Lehet fibromialgia

A fibromialgia egy reumatológiai állapot, mely fájdalmat és érzékenységet okoz az egész testben, valamint fáradtságot és alvási problémákat okoz – jegyzi meg az American College of Rheumatology (ACR). Lehet, hogy rámutat egy érzelmileg stresszes helyzetre is, amely a fájdalom megjelenése előtt történt – magyarázza Dr. Kannankeril. “A fibromialgia nagyon specifikus fájdalomérzetet okoz, beleértve a test mindkét oldalán, valamint a derék felett és alatt” – mondja.

Akár ízületi gyulladás lehet

Azt hinnéd, hogy az ízületi gyulladás csak az ízületekre lehet hatással, de érezheted az izmaiban is. Az izmok egyszerű feladata: összehúzódni vagy ellazulni. “Ha fájdalom jelentkezik egy területen, az izmok automatikusan összehúzódnak védekezési mechanizmusként” – mondja Dr. Kannankeril. Ha például a váll-ízületi gyulladásod van, a válladban fájdalmas izomgörcsöket tapasztalhatsz.

Lehet fertőzés

Kipróbáltad már az otthoni fájdalomcsillapítókat, de semmi sem enyhíti a fájdalmat. Sőt, a fájó terület vörös, gyulladt, és forró. Érdemes felkeresned orvosod egy esetleges fertőzés miatt, különösen akkor, ha nincs különösebb okod az izomfájdalmakra.

Lehet, hogy Lyme-kór

A fekete lábú kullancs harapása átterjesztheti a Borrelia burgdorferi baktériumokat, amelyek gyakran előidézik ezt a kiütést. A probléma az, hogy a kiütés nem mindig jelenik meg, ezért tisztában kell lenned a többi korai tünettel, köztük influenzaszerű lázzal, fáradtsággal, nyaki merevséggel és fájdalommal. Ha ezek bármelyikét tapasztalod, és esetleg kullanccsal fertőzött helyeken voltál, például túraútvonalakon, kempingekben, beszélj orvosoddal.

Kép forrása: pexels.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Muse, Sum 41 és The Killers – világsztárok a VOLT Fesztivál első fellépői között