Barion Pixel Ez az étel elképesztő hatással van a bőrödre, és azt is elmondjuk, miért – Coloré

Ez az étel elképesztő hatással van a bőrödre, és azt is elmondjuk, miért

2025. 08. 11.

Van az az étel, amit a nagymamád gyerekkorodban mindig oda tudott tenni eléd, amikor beteg voltál, fáradt, vagy egyszerűen csak levert.

Egy nagy, gőzölgő tányér alaplé – az otthon illata, a gondoskodás íze. De az, amit régen csak „lélekmelegítőnek” hittünk, ma már a szépségipar egyik titkos fegyvere. Nem csoda, hogy világszerte a wellness- és beauty-trendek élére kúszott: a lassan főtt alaplé nemcsak belülről táplál, hanem látványosan szebbé is teszi a bőrödet.

alaplé, étel
Forrás: Getty Images

Kollagén – a bőr feszességének titka

Az alaplé legnagyobb értéke, hogy bővelkedik kollagénben és zselatinban, amelyek a bőr rugalmasságáért felelősek. Ezek a természetes fehérjék szó szerint „kitömik” a bőröd szerkezetét belülről, csökkentik a finom ráncokat, és segítenek megelőzni a megereszkedést. Nem csoda, hogy a csontleves a hollywoodi szépségtrendek egyik állandó szereplője.

Ásványi anyagok a ragyogásért

A lassan főzött alaplé tele van olyan ásványi anyagokkal – például magnéziummal, kalciummal és foszforral –, amelyek táplálják a bőröd sejtjeit, támogatják a regenerációt és a természetes ragyogást. Olyan, mintha belülről kapna a bőröd egy vitaminkúrát, minden egyes kanállal.

Gyulladáscsökkentő hatás

A csontban és porcban található aminosavak, mint például a glicin és a prolin, csökkenthetik a szervezet gyulladásos folyamatait. Ez különösen jó hír azoknak, akik bőrproblémákkal – például aknéval, ekcémával vagy rosaceával – küzdenek.

Hogyan építsd be az étrendedbe?

Az alaplé sokoldalú étel: fogyaszthatod önmagában meleg italként, használhatod levesek, raguk vagy mártások alapjaként, de akár rizst vagy quinoát is főzhetsz benne, hogy extra tápanyagot adj az ételhez. A titok a lassú főzés – 6-12 órán át hagyd a csontokat gyöngyözve főni, hogy minden értékes tápanyag kioldódjon.

Forrás: Vogue

Borítókép forrása: Getty Images