Az elfogyasztott ételek tápanyag- és vitamintartalma táplálja a testünk minden szervét, így a bőrünket is. De a bőrünk még arra is képes, hogy visszajelzést adjon erről…
A bőrünk az első védelmi vonalunk, felfogja a kórokozókat, rajta keresztül izzadunk, méregtelenítünk, a salakanyagok faggyú formájában is ürülnek, és persze bőrünk állapota jelzést ad korunkról és arról, hogyan táplálkozunk.
A bőrápolás ugyanis nemcsak egy külső tényező, nem csak a krémek, hidratálók és lemosók függvénye. A bőrtáplálás belülről is történik, a bevitt tápanyagok, vitaminok és nyomelemek, illetve az elfogyasztott folyadék által. Sőt, igazán ezek befolyásolják a rugalmasságot, hidratáltságot és az öregedés látható jeleit.
Milyen ételeket érdemes rendszeresen fogyasztanunk, ha szép és fiatalos bőrt szeretnénk? Ezek a finomságok nemcsak az arcbőrre hatnak, hanem az egész test felületét ápolják belülről, de a többi szervünknek is jó szolgálatot tesznek.
- A zsíros halfajták, mint például a lazac, makréla, tonhal, rendkívül sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelyek csökkenthetik a gyulladásokat, védenek az UV-sugaraktól, serkentik a sejtmegújulást és hidratálhatják a bőrt. A halhús kiváló minőségű fehérje, E-vitaminban és cinkben is gazdag ételforrás.
- Az avokádó szintén jótékony, növényi zsírokat tartalmaz, valamint E- és C-vitamint is, melyek rendkívül jó antioxidánsok. Az avokádó védi a bőrt, fiatalon tartja, regenerálja és megköti a szervezet szabadgyökeit is.
- A dió és mogyorófélék jó forrásai az esszenciális zsíroknak, a cinknek, az E-vitaminnak, a szelénnek és a magfehérjéknek – amelyek mindegyike olyan tápanyag, amelyre a bőrnek szüksége van az egészsége megőrzéséhez.
- Az édesburgonya kiváló forrása a béta-karotinnak, amely természetes fényvédő és erős antioxidáns. A béta-karotinból a szervezet A-vitamint is képes előállítani. A karotinoidok megtalálhatóak még a sárgarépában, kaliforniai paprikában és a sütőtökben is.
- A brokkoli igazi szuperfood, tele vitaminnal és ásványi anyaggal, melyek persze antioxidáns hatásúak. Szulforafánt is tartalmaz, amely segíthet megelőzni a bőrrákot és megvédi a bőrt a leégéstől.
- Az étcsokoládé nemcsak finom, de egészséges étel is. A nyers kakaóban lévő antioxidánsok javíthatják a ráncok mélységét, a bőr vastagságát, befolyásolják a hidratáltságot, a véráramlást és a bőr textúráját.
- A zöld teában található polifenolok, valamint katechin antioxidánsok méregtelenítenek, védenek a káros UV-sugárzástól, helyreállíthatják a bőr védőrétegét, segítik a hidratáltságot és a szabad gyökökkel is felveszik a versenyt.