Barion Pixel Létezik algás köröm? Igen, bár az elnevezése nem helyes, de attól még létező fertőzés – Coloré

Létezik algás köröm? Igen, bár az elnevezése nem helyes, de attól még létező fertőzés

2023. 10. 30.

Nem kell sem manikűrösnek, sem orvosnak lenni ahhoz, hogy észre vegyük, ha körmünkön valami elváltozás van. A színében és formájában is más köröm csak akkor elfogadható, ha műköröm formájában van az ujjaink végén. Ám ha a természetes köröm zöldes színűre vált, az az algás köröm jelzője lehet.

Számodra talán ismeretlen az algás köröm kifejezés, de a bőrgyógyászok, a pedikűrösök, manikűrösök gyakran találkoznak ezzel a kozmetikai jelenséggel. A zöldes, sárgás, akár barnás elszíneződés gyakran hosszanti barázdák formájában tűnik fel a körmökön. Ennek az állapotnak a kialakulása több tényező függvénye. Habár algának nevezik, a problémát baktériumoknak és gombáknak köszönhetjük.

Algás köröm
Ez az apróság, a Pseudomonas Aeruginosa ludas az algás körömért / Kép forrása: luismmolina / Getty Images

Az algás köröm kialakulásának oka

A körömlemez és a körömágy egymástól való eltávolodása, levegősödése és a közéjük bejutó nedvesség, amely nem tud megfelelően kiszáradni kedvező szaporodási helyet biztosít a korokozóknak, amelyek mindenhol megtalálhatók a környezetünkben. Ahová bejuthatnak, oda be is férkőznek és ezzel kellemetlenségeket okozhatnak. Az algás köröm kialakulásában szerepe lehet:

Baktériumok és gombák: a köröm alatt elszaporodó baktériumok és gombák jelenléte okozhatja. A nedves, meleg környezet kedvező feltételeket teremt ezeknek a mikroorganizmusoknak. A fő ludas ebben a Pseudomonas aeruginosa baktérium lehet, de gombák is csatlakozhatnak a fertőzéshez.

Sérülések és körömápolás hiánya: a köröm sérülése vagy a nem megfelelő higiénia esetén is kialakulhat fertőzés, főleg, ha hosszabb ideig tartó nedvességnek vannak kitéve. Az elváltozások a köröm alatt megtelepedhetnek és elszaporodhatnak.

Nedves környezet: akár munkahelyi ártalom is lehet, ugyanis az olyan foglalkozások esetében, ahol sokat kell vízzel érintkezni – fodrász, mosogató, egészségügyi dolgozó -, hajlamosíthatnak az algás köröm kialakulására.

Más egészségügyi probléma: az algás köröm néha más egészségügyi problémákkal is társulhat. A körömgomba vagy a pikkelysömör például megnövelheti a köröm sérülésének és fertőzésének kockázatát.

A sors pikantériája lehet, hogy ez a fertőzés akár a manikűrösnél vagy műkörmösnél is elkapható.

Az algás köröm jelei

Szín: a legárulkodóbb jel, hogy algás körömmel van dolgunk: a köröm felszínének sárgás, zöldes, barnás elszíneződése.  

Textúra: a köröm felszíne lehet domború vagy bemélyedt.

Szag: néha kellemetlen szagot is kiválthat a kialakuló fertőzés miatt.

Gyenge, törékeny: az algás köröm gyengébbé és törékenyebbé válhat.

Vastagság: a körömlemez vastagsága is megváltozhat.

Kezelésének módja és megelőzés

Az algás köröm kezelése a köröm fertőzésének súlyosságától és típusától függ. Ha szakember keze közé kerülünk, akkor gyorsan megszabadíthat az esztétikailag is kifogásolható állapottól. Makacsabb fertőzés esetén akár antibiotikumos kezelést kaphatunk vagy megfelelő krémet ír fel. Ennél is súlyosabb esetekben előfordul, hogy a fertőzött köröm teljes eltávolítása a megoldás.

Az algás köröm magától nem fog sem eltűnni, sem meggyógyulni, vagyis mindenképp kezelést igényel. Ha az elszíneződést tapasztaljuk, akkor első körben akár az alkoholos vagy ecetes áztatást, majd a köröm visszavágását is megpróbálhatjuk. Minden esetben legyünk figyelmesek magunkra és másokra is, azaz az otthon használt eszközöket előtte és utána is fertőtlenítsük. Így teszünk a fertőzés megállításáért és a megelőzésért is.

Algás köröm
A lábujjak körmein ugyanúgy megjelenhet a fertőzés / Kép forrása: rbouwman / Getty Images

Igazából az lenne a legideálisabb, ha fertőzött köröm esetén külön manikűrkészlettel dolgoznánk, azt elkülönítve, fertőtlenítve tárolnánk.

A nedves körülmények között dolgozók esetében érdemes víztaszító krémet és kesztyűt használni. Azonban a lábujjakon is megjelenhet az elszíneződött köröm, ezért a kezelés mellett óvintézkedést jelenthet a jól szellőző cipő és zokni használata.

Nyitókép forrása: Mananya Kaewthawee / Getty Images
/divat/szepseg/algas-korom/