A szépségápolás nagymestere – interjú Horváth Eszterrel

2021. 05. 16.

A szépségápolás minden nő életében kulcsfontosságú. Nem csoda, hogy egyre több kezelés és szolgáltatás közül lehet válogatni.

Horváth Eszter mesterkozmetikus már letette a névjegyét a szakmában. Az elmúlt években saját márkát alapított, könyvet írt a helyes szépségápolásról, és olyan új technikákat sajátított el, amelyekben nem túlzás azt állítani, hogy a legjobb lett. A vele készült interjúban a karrierjéről, a kozmetikus szakmáról és a mostani trendekről beszélgettünk.

Képernyőfotó 2021 05 16 21.21.37
Forrás: Horváth Eszter

Ma már elismert szakember vagy a szakmádon belül. Mikor lettél a szépség és a szépségápolás a nagy szerelmese?

A szépségápolás iránti szeretetet az első levegővétellel együtt szippanthattam magamba. Édesanyám is a szépségiparban dolgozik, és gyerekként az ő szoknyája mellett, szinte napi látogatója voltam az akkor még KTSZ-nek nevezett szépségszalonnak, ahol fodrászként dolgozott. Itt pecsételődött meg a sorsom, azt hiszem.

A bőrápolás napjainkban központi kérdés a nők körében. Te pedig diplomát is szereztél… ez is egy olyan szakma, ahova mindig van hova fejlődni?

Igen, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki karán szereztem kozmetikus szakoktató diplomát. Ezzel együtt én azt gondolom, hogy ebben a szakmában soha nincs olyan, hogy valaki kész. Itt mindig vannak újdonságok, újítások és ha nem is diktálni, de követni mindenképp szükséges az aktuális trendeket és divatot ahhoz, hogy talpon tudj maradni és a vendégeid igényeit is követni tudd! Szükséges a fejlődés és változás.

Saját blogod van, egy ideig saját kozmetikai márkád is volt és könyveket is írtál a szépségápolásról. Mégis mi az a három szépségápolási elv, amit minden nőnek be kellene tartania?

A Szalay könyvkiadó jóvoltából két könyvet is publikálhattam. Az első könyvem a Természetes kozmetikumok, a második pedig a Fiatalodj! címet kapta. Imádtam a könyvszerzésnek minden mozzanatát, az első lépésektől az utolsóig. Ehhez persze az is szükséges volt, hogy a kiadótól minden támogatást megkaptam. A saját márkás kozmetikai termékcsaládomat Dandelion néven ismerhette a vásárlóközönség, ezzel a névválasztással is utalva a természet adta lehetőségekre, amelyeket kozmetikumokba formulázhattunk. Csodás időszak volt ez is a szakmai utamon, de úgy éreztem, haladnom kell tovább. Visszakanyarodva a kérdésedhez, úgy látom, sokan nincsenek tisztában azzal, ha a bőrük nem megfelelően reagál bizonyos kozmetikumokra, még az allergiás tünetek felett is könnyen átsiklik az ember. Figyeljük a bőr jelzéseit és válaszoljunk rájuk. Sajnos, sokszor rutinból vásárolunk arckrémeket, mert „a reklámban ezt láttam és a barátnőmnek is bevált”. De ez nem így működik. Fontos a személyre szabott bőrápolás. Hiszem, hogy sokkal hatékonyabb eredményeket érhetünk el, ha képesek vagyunk eltérni az előre meghatározott, szoros keretek közé préselt, kezelési protokolloktól, és figyelembe vesszük az egyéni igényeket. Ez persze a kozmetikus részéről óriási felkészültséget igényel és nagy felelősséggel jár. 40 éves korunkban nagyon ritka, hogy megfelelő a még 20 évesen bevált arckrémünk. A bőrünk változik, figyeljünk rá!

Napjainkban számtalan arckezelés és esztétikai beavatkozás létezik, hogy megtarthassuk a fiatalságunkat. Megemlítenél néhányat a saját szolgáltatásaid közül?

Az Eszter Horváth Esthetic Studio fő profilja a sminktetoválás, értelemszerűen, a természetesség jegyében. Emellett számos lézerkezelés is megtalálható a Stúdióban. Talán egy kezelést emelnék itt most csak ki, amely nemrégiben került bevezetésre, és a leginnovatívabb eljárások közé sorolható napjainkban. Ez pedig az Esthetic Carbon Peel arckezelés. Gyönyörűen orvosolja a zsíros bőr okozta összes kellemetlenséget, és megoldást nyújt a pigmentfoltokra is, egységes bőrképet kialakítva.

Hatóanyagokat tekintve mi az, amivel soha egy nő sem lőhet mellé, ha a gyönyörű bőrről van szó?

Nagyon sok csodás hatóanyagot tartalmazó kozmetikum megtalálható már a boltok polcain. Sokszor a bőség zavarába is esünk, ami nem mindig jó. Ezen a területen is él az a szabály, miszerint a kevesebb több! De ha konkrétumokat szeretnék említeni (a teljesség igénye nélkül), akkor legyen alap pl. a hyaluronsav (több molekulaméretben), vagy a C-vitamin, a niaciamid. Kihagyhatatlan a fényvédelem is. Ez utóbbit, félig viccesen, éjjel-nappal, minden formában és minden mennyiségben használjuk. Itt nem él a kevesebb több szabály!

Az emberek szokásai folyamatosan változnak, hol a vásárlás, hol a médiafogyasztás terén. De mi a helyzet a szépségápolással?

Hadd válaszoljak erre a kérdésre úgy, hogy a sminktetoválást helyezem a kérdés középpontjába. Azt hiszem, hatalmas változásokon ment keresztül ez a szegmens. Míg korábban egyáltalán nem létezett ez a műfaj, mostanra már hatalmas kultusza lett. Nem véletlenül! Óriási könnyebbséget és önbizalmat képes teremteni viselőjének a mindennapokban. Korábban, a ’90-es évek környékén gyűrűzött be hozzánk ez az eljárás, de akkoriban még a sötétbarna színekkel készített ajakkontúrok hódítottak. Innen nőtte ki magát ez az ágazat, olyannyira, hogy ma már szinte lehetetlen megmondani egy-egy jól sikerült sminktetoválásnál, hogy az tartós smink.

Img 20210428 150423 732

Ma már a 20-as generáció is elképesztően nagy gondot fordít a szépségápolásra. Szerinted ez minek köszönhető?

Véleményem szerint a 20 éves korosztály szülei, a 40-45 év körüli felnőttek, már több figyelmet fordíthattak és fordítottak is a szépségápolásra. Nagyjából ez a 40+ korosztály az, amely elfelejthette a tömeges ichtiolos arcpakolásokat, és helyette hozzájuthatott az izraeli Holt-tenger kínálta termékcsaládhoz. Őrületesen nagy lépés volt ez a kozmetikai iparban. Mivel a szülők jó példával álltak elő ebben a tekintetben, így az ő gyermekeiknek már mindennapossá vált, hogy elérhető közelségbe kerültek a különböző kozmetikumok, gépi arckezelések és szépészeti beavatkozások is. A jól ápoltság nem luxus kérdése többé.

Mesterkozmetikusként – az influenszerek és sztárok körében is egyre népszerűbb – sminktetoválás és szemöldöktetoválás nagy mestere is vagy. Míg a régi technikákat ma már szó szerint betiltaná mindenki, addig a mostaniakkal lenyűgözően természetes hatást lehet elérni….

A sminktetoválás területén is a természetesség uralja a trendet. Ez legszembetűnőbben talán a szemöldöktetoválásoknál mutatkozik. Míg korábban egy szálazott szemöldöktetoválásnál, a szó szoros értelmében egyenes és vastag vonalak alkották a szemöldök formáját, mostanra már ezek a vonalak vékonyabbá váltak, és hűen követik az eredeti szemöldökszőrzet vonalát, lágy íveket rajzolva. Vagy tegyünk említést például a púderes szemöldöktetoválásokról. Nekem az egyik személyes kedvencen a Powerful Eyebrow technikával készült porozás. Itt valóban olyan eredményt érhetünk el, mintha viselője egy lágy porral emelte volna ki a természetes szemöldökívét. Nincsenek határozott vonalak és átmenetek. Gyönyörű és egységes. De az ajaksatír tetoválások és a szemhéjporozások is sokkal finomabb formákat követnek és követelnek ma már.

Img 20210515 142428 530

Az elmúlt egy év sokakat megviselt és a te szakmádban is számos akadályt állított fel, most azonban, hogy látni a fényt az alagút végén, milyen terveid vannak?

Sajnos az elmúlt időszak sokak számára volt nagyon-nagyon nehéz. Többszöri bezárásra kényszerültünk, mindenféle segítség vagy említésre méltó támogatás nélkül. A szívem szakadt meg, mikor különböző szakmai fórumokon egymás után láttam, hogy kolléganők a végleges bezárásra kényszerültek. Alapjaiban rendezte át a kozmetikus szakmát a világjárvány. De reméljük, hogy mára már a nehezén túljutottunk. Én továbbra is szeretném fenntartani a vendégközpontú kiszolgálást a Stúdiómban. Nem érzem magaménak a futószalagon készített sminktetoválásokat. Továbbra is vallom, hogy a szépségre szánt idő kincs. Egyszerre csupán egyetlen vendéggel foglalkozom, és nincs helye kapkodásnak, az idő sürgetésének.