Barion Pixel A szépségápolásban is vegánként: miért érdemes áttérni a vegán, cruelty-free kozmetikumokra? (x) – Coloré

A szépségápolásban is vegánként: miért érdemes áttérni a vegán, cruelty-free kozmetikumokra? (x)

2022. 11. 10.

A vegán életmód egy szemléletmód, egy olyan életforma, ami alapjaiban változtatja meg az életünket: nem merül ki a táplálkozásban, hanem az ökológiai lábnyomunk csökkentésére és állatvédelem területére is igaz. Tehát nem egyszerűen a húsmentes élet a lényeg, hanem minden állati eredetű termék kiiktatása a mindennapokból.

A növényi alapú életmód/életforma iránt egyre nagyobb az érdeklődés szerte a világban, ezzel pedig a vegán kozmetikumok is nagyobb figyelmet kapnak. Ennek két legfőbb oka a tudatosság és a fenntarthatóság . Az állatok védelme mellett pedig a jövő energiaforrásainak megóvása és különböző környezetkímélő alternatívák keresése is kiemelten fontos szempont lett szempont lett.

Vagheggi

Nem egyszerű, de igenis lehetséges, hogy az arc- és testápolásban is kizárólag növényi eredetű összetevőket tartalmazó termékeket használjunk. Ehhez azonban nem árt néhány tényezőt szem előtt tartani.

Legyünk tisztában a fogalmakkal!

A vegán, illetve az állatkísérletmentes kifejezések nem ugyanazt jelentik. A cruelty-free szépségápolási termékeket egyáltalán nem tesztelik élőlényeken, de ettől még tartalmazhatnak állati eredetű összetevőket, mint például a méz vagy a tej.

A vegán szépségápolási termékekben viszont egyáltalán nincsenek ilyen összetevők – ezeket mind növényi hozzávalókkal helyettesítik. Ilyen helyettesítő alapanyag például a lenmag (stimulálja a kollagén és a hialuronsav  termelődését, így age care hatással bír) vagy a hidegen sajtolt vörös áfonya (amely gazdag omega-3,-6 és -9 savakban, ezért tökéletes a bőr táplálására, a tokoferol és tokotrienol tartalmának köszönhetően pedig antioxidáns hatású). Már évszázadok óta népszerű növényi eredetű kozmetikai alapanyagnak számít az olíva, amely polifenolokban, E-vitaminban és karotinoidokban gazdag, így nagyszerű a már meglévő ráncok kezelésére. A gyümölcsöket kedvelők pedig rajongani fognak a málna  aromájáért, ha kipróbálják a málnavizes lemosókrémet, amely gazdag ásványi anyagokban, valamint A, B, C, E, K és J vitaminokban.

Vagheggi

Tájékozódjunk, olvassunk!

Ha tényleg komolyan gondoljuk a vegán életmódra való áttérést, legyünk körültekintőek, és nézzük meg, hogy mely termékek tartoznak valóban ide. Érdemes utánanézni annak is, hogy a gyártó cég “zöld”-e! Ellenőrizzük a címkéket és logókat!

Vagheggi

Használjuk fel, amink van, ne süljön el visszafelé a szemléletváltás!

Ha vannak nem cruelty-mentes és nem vegán szépségápolási termékeink, ne dobjuk ki őket, akkor sem, ha elhatároztuk, hogy holnaptól nem érinthetik az arcunkat. A szemetelés helyett inkább adományozzuk olyanoknak, akik örülni fognak ezeknek.

Vagheggi

Fontos, hogy ismerd az alapanyagokat!

A vegán szépségápolás gyakorlásához naprakésznek kell lenni az alapanyagok, összetevők ismeretének tekintetében is. Számos terméken nincs feltüntetve, hogy 100 százalékban vegán összetevőket tartalmaz, ám ha tudod, mi számít vegánnak és mi nem, akkor könnyebben eligazodsz majd a termékek tengerében a vásárlás során.

Vagheggi üzlet/bemutatóterem:

1134 Budapest, Dózsa György út 144-148.

www.vagheggi.hu