Barna, kék vagy zöld? Sminkelj a szemszínedhez illően!

2021. 12. 28.

Vannak színek, amelyek mutatósak, mégsem illenek hozzánk. Hogy miért? Mert minden szemszínhez más árnyalatok harmonizálnak. Tudni szeretnéd, hogy ez számodra mit jelent?

Nagyon sokfélék vagyunk megjelenésünkben, az egyik egyediségünk a szemünk színe. Ez behatárolja azokat az árnyalatokat, amelyeket szemeink kiemeléséhez bátran használhatunk. No, és hogy tökéletes legyen a harmónia, természetesen érdemes ehhez igazítani az öltözékünket is, amely így egységet, igényességet mutat majd.

A barna szem sminkelése

A világon ez a leggyakoribb szemszín, ezért kezdjük a felsorolást a barnával. Ha azt gondolnád barna szeműként, hogy nagyon átlagos vagy, akkor csak gondolj arra, hogy ezt a legkönnyebb hangsúlyozni és sokkal többféle szín jól áll. Lényegében majdnem minden színárnyalat felhasználható sminkelés során. A barna szem önmagában melegséget áraszt, de ezt a hatást lehet fokozni, ha a szempilla tövéhez padlizsánszín kerül. Amennyiben szolid, de szemeidet kiemelő megjelenést szeretnél elérni, úgy játszhatsz a feketével is, mely még inkább őzike szemeket kölcsönöz. A padlizsán és fekete együtt amúgy is nyerő páros, de a koronát a szempillaspirál fogja jelenteni. A gondosabb árnyalás esetében alkalmazható a lazacszín, a lila vagy akár a mély vörös is. Ünnepies hangulatban szóba jöhet az arany-bordó-fekete kombináció. Bevállalós barnaként alkalmazhatod a türkiz-khaki-fekete kombinációt, de feltűnő megjelenést kölcsönöz a narancs, a pink és a sötétbarna mélyítő satír együttes hatása is.

Closeup,view,of,brown,female,eye,with,evening,makeup.,colourful
A barna szemhez illő árnyalatok / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A kék szem sminkelése

A sorban következő a kék szem, amely az emberiség szemszínét tekintve a második helyen áll. Csakhogy a kéknek is megannyi árnyalata, ragyogása van, de az mindre igaz, hogy leginkább a földszíneket érdemes alkalmazni, ezek a barna, narancs, vörös, sárga, sárgászöld. A fekete, a szürke is jelentsen alaptartozékot sminktermékeid között. Mivel a kék komplementerszíne a narancs, így annak minden árnyalata felhasználható. A kék a kékkel is jól mutat, feltéve, hogy azt helyén tudod kezelni: keveset kensz fel és a szemed színénél sötétebb tónusú kékben gondolkodsz. Igéző pillantást eredményez a halvány rózsaszín és a szürke együttese, A fehér-szürke vagy a fehér-fekete igazi klasszikus még a sminkelésben is, ám ez csak a kék szemmel rendelkezőknek áll jól. A friss tekintetet az annak megfelelő színek adják, így kék szem esetében az jelenthet kivizöldet némi rózsaszínnel és a fekete közös együttműködésével. A vad és szinte szikrát szóró tekintetet a fekete és a kékbe hajló lila adja. Visszafogottabb megjelenést a melegebb barna, a terrakotta árnyalatai, a barackszín, a bronzos vagy rezes tónus kölcsönzi.

Kék szem sminkelése
A kék szemhez illő árnyalatok / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A zöld szem sminkelése

Talán a legritkább szemszín a zöld, nemcsak hazánkban, de a világon is. Tudtad, hogy az emberiség csak két százaléka rendelkezik ezzel a szemszínnel? Ahogyan a kék szeműek esetében is ajánlott, úgy ebben az esetben is előnyösek a földszínek. Jó választás a barna tónusai, az arany, a szürke és a smaragdszín is a feketével együtt. A zöld komplementere a vörös, vagyis annak minden árnyalata használható sminkeléskor, ugyanakkor ha feltűnő és ragyogó hatást szeretnél elérni, akkor játszhatsz a lila tónusaival is. A zöld szem nem tiltja a zöld szín használatát: a smaragd a feketével például nagyon mutatós, de nem hivalkodó megjelenést nyújt.

Zöld szem sminkelése
A zöld szemhez illő árnyalatok / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Használj színkört!

Nemcsak a sminkelésben, de az öltözködésben is segítséget jelent a színkör használata. A kör közepén található a három alapszín: sárga, piros és kék. Minden más szín ezek kombinációjából keverhető ki. A hozzád illő színek megkeresésében úgy segít a színkör, ha a szemszínedet kiválasztod a külső köríven és az azzal szemben, átellenben lévő szín (és annak árnyalatai) a leginkább hozzád illő.

Színkör használata
Sminkelés és öltözködés esetében is jól jöhet a színkör / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A színkör figyelembevétele mellett is érdemes kísérletezni, hiszen attól is függ az eredmény, hogy milyen a hajszíned, valamint a barna, a kék és a zöld szemszíneknek is többféle árnyalata van.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix