Barion Pixel Smart casual: egyensúlyban a kényelem és a stílus – Coloré

Smart casual: egyensúlyban a kényelem és a stílus

2023. 09. 30.

Öltözködni sokféleképp lehet. Azt nemcsak a pénztárcánk, a divat, a stílusunk, az igényünk, a hangulatunk befolyásolhatja, hanem a dress code is. Ennek alapján elvárás lehet a smart casual.

Talán nem ismeretlen a smart casual kifejezés, de azt jóval kevesebben tudják, hogy pontosan mit is jelent. A munkahelyen, egyes alkalmakon nem ízlésünk szerinti módon jelenhetünk meg, hanem azt a dresszkód határozza meg.

Alkalmakkor
Alkalmi összejoveteleken is fesztelenebb viseletet enged meg a smart casual / Kép forrása: skynesher / Getty Images

Elegánsban a lazaság

Az a fajta öltözködési szabály, amelyben egyszerre megjelenik a hétköznapi viselet elemei és az elegáns üzleti öltözék. Lehetőséget teremt arra, hogy az emberek stílusosan ruházkodjanak, de ne tolják túl a formalitást. Akkor kérik ezt a kód szerinti öltözködést, ha a hivatalos öltözék túl sok lenne, de a hétköznapi viselet meg nem elég. Egyszóval az a lényege, hogy ötvözze az eleganciát a kényelemmel.

Kialakulásáról röviden

A smart casual mára már szinte mindenhol elfogadott és használt, így találkozhatunk vele a munkahelyen, társasági eseményeken ugyanúgy. Ez a kifejezés és stílus már a XX. század elején felbukkant, csakhogy akkoriban még nem volt annyira elterjedt, mint manapság. Amikor az értelmiségiek, valamint a középosztály tagjai egyre inkább eltávolodni kívántak a formális öltözködéstől azt azért tették, mert lazább viseletre szerették volna cserélni.

Hiába létezett korábban is a smart causal, egészen a ’80-as évekig várni kellett a berobbanására, ugyanis ekkor kezdett lazulni az üzleti viselet merevsége és ehhez a technológiai fejlődés és a munkakörnyezet megváltozása is hozzájárult.

A kényelem az elegancia összhangjában

Alapjában véve kényelemre törekvő kód. Olyan darabok együttes használatát jelenti, amelyek kiegészítik egymást, de semmiképp sem a túlzott formalitás irányába tolva. Fő szempont az olyan elegancia, amely egyben a kényelmet is képviseli. Ennél azonban sokkal többről van szó, hiszen olyan mozgásteret enged meg a viselőinek, hogy saját stílusukhoz, egyéniségükhöz igazíthatják ezt a dresszkódot, ugyanakkor tükrözi a modern világot és értékrendet.

Smart casual a munkahelyen

Megengedett lehet ez a fajta stílus a munkában is. Ez ott működhet, ahol nincs szükség a formális viseletre, egyenruhára. Nemcsak kényelmet, hanem egyfajta szabadságot és mozgásteret is ad a dolgozóknak, hogy a lehető legkényelmesebben érezzék magukat ruháikban úgy, hogy jól öltözöttséget mellőznék a munkahelyen.

Smart casual alkalmi összejöveteleken

Ekkor is fontos szempont a kényelem, természetesen az alkalomhoz illő sikk sem elhanyagolható, ha egy társasági esemény dresszkódja ez. Ebben az esetben is lehetőség adódik arra, hogy saját stílusunkat képviseljük.

Nő smart casual
Munkahelyi smart casual: csinos, nőies és mégis lazább / Kép forrása: Yuri_Arcurs / Getty Images

Nők és a smart casual

A jó minőségű anyagból készült nadrágokat, szoknyákat ingekkel, pulóverekkel, blézerekkel lehet kombinálni. A megjelenést tovább lehet fűszerezni a cipővel, amely munkahelyen lehet inkább a kényelemre törekvő, míg eseményeken a magas sarkú, csinos lábbeli.

A kiegészítőkkel ugyancsak eleganciát és egyediséget lehet csempészni. A stílus és a divat mit sem ér, ha a smink és a frizura aláássa a megjelenést. Vagyis ezekre is hangsúlyt kell fektetni.

Férfi smart casual
Nem túltolt elegancia a kényelem jegyében / Kép forrása: shapecharge / Getty Images

Férfiak és a smart casual

Ahogy a hölgyek esetében is szempont a jó minőségű nadrág vagy szoknya, a férfiak esetében is ugyanez a szabály. Akár egy jól szabott, sötét farmer is beleillik a stílusba vagy egy chino nadrág.

Az ing és a zakó alaptétel, hiszen együttesen adják a jóvágású, de laza férfi hatását. A színben és mintában megválasztott öv és nyakkendő remek kiegészítők, de mutatós lehet egy karóra vagy karlánc is. Ügyelni kell arra, hogy a cipő ne csak a viselethez illő legyen, de tiszta is. Ha tehát egy rendezvény vagy egy munkahely dresszkódja a smart casual stílust követeli meg, akkor örülj, mert nagy mozgásteret kapsz annak érdekében, hogy úgy érezd magad kényelemben, hogy egyben csinos, divatos, megnyerő megjelenést mutatsz.

Nyitókép forrása: Inside Creative House / Getty Images
/divat/oltozkodes/smart-casual-kenyelem-stilus/