Kulisszatitkok a NUBU tervezőjétől az olimpiai formaruhákról

2021. 02. 23.

Egyszerre japán és magyar vonalat is képviselnek a szettek.

olimpia formaruha

Egyre jobban készülődnek a sportolók a tavaly elmaradt helyett idén megrendezésre kerülő olimpiára. A tokiói versenyre különleges formaruhában érkeznek majd az élsportolók, a ruhák próbája már el is kezdődött a NUBU szalonjában, ugyanis 2020-ban az ismert hazai márka nyert a kiírt pályázaton, és megtervezhette a kollekciót a sportolóknak, amiből aztán a szurkolói változatokat 2021 tavaszától a legnagyobb sport fanok is elkészíttethetik maguknak rendelésre, ugyanilyen anyagokból, de kicsit más fazonokban. A versenyben olyan nagy tervezők vettek részt, mint a Nanushka vagy a Tomcsanyi, a győztesként kikerült NUBU tervezője, Garam Judit elmesélte, hogyan álmodta meg különleges kollekciót a sportolóknak.

olimpia_nubu
Kép forrása: ColoréA NUBU tervei

Japán és Magyarország együttes megjelenése

“Két inspiráció állt a középpontban a ruhák tervezésekor: a magyar nemzeti színek és Japán tradíciói. Magyarországot a zászlók színe mellett nagy ecsetvonásokkal jelenítettük meg, ezek azért is fontosak, mert a NUBU mindig művészetből inspirálódik, szerettük volna ezt ebben a kollekcióban is megmutatni. Az olimpiát Japán rendezi meg, így egyértelmű volt, hogy tradicionális motívumokkal tisztelgünk az ország kultúrája előtt. Ezek a motívumok például a kimonó fazonú ruha és a fekete öv, ami utal a japán küzdősportok fekete övére, azaz a legmagasabb fokozat megjelenítésére” – árulta el a tervező, és hozzátette, lényeges volt számukra a ruhák megalkotásakor, hogy a sportolók minél könnyedebben tudjanak mozogni bennük, és hogy a nagy melegben se érezzék magukat kényelmetlenül.


“Sokféle alkatra gondolnunk kellett, mikor a ruhákat készítettük, a férfiaknál és a nőknél is olyan fazonokat igyekeztünk megálmodni, ami mindenkinek jól áll, mindenkinek az előnyös adotságait hangsúlyozza ki” – magyarázta Judit.

nubu
Kép forrása: NUBU

A női és férfiruhákban is megjelennek a kimonóra utaló stílusjegyek, az övek pedig olyan tűzéssel kerültek a ruhákra és zakókra, mint ahogyan tradicionálisan japánban kultúrában.

Ecsetvonás, arany és modern printek

“Az egyedi anyagból készült ruhákon a printek mellett feliratok is láthatóak: Hungary, Tokio, 2020. Bár végül 2021-ben rendezik meg az olimpiát a koronavírus járvány miatt, mindenki 2020-as olimpiaként hivatkozik rá, a kollekciónkon is így maradt. A feliratok által modernebb lett az összhatás, illetve attól is, hogy a magyar zászló piros, fehér, zöld színei mellé a női ruhára – az aranyéremre asszociálva – arany részek, a férfi ruhára pedig izgalmas neonzöld részek kerültek” – mondta Judit.

nubu
Kép forrása: NUBU

Az aranytól nőiesebb és elegánsabb, a neonzöldtől pedig frissebb és fiatalosabb lett a kollekció, aminek egyes darabjai úgy néznek ki, mintha egy magyar zászlóból készítette volna az alkotó.

nubu olimpia formaruha 1
Kép forrása: NUBU

“A ruhák műselyemből készülnek, a célunk a lágyesésű ruhákkal, hogy a ceremónián szépen szimbolizálják a zászlónkat” – beszélt az újrahasznosított műselyem anyag inspirációjáról a tervező.

“A kollekció darabjai közül bármit bármivel kombinálhatnak a sportolók, úgy variálhatják, ahogy nekik tetszik, annyira vehetik sportosra vagy csinosra a figurát, ahogy a kedvük tartja.”
A sportolók azt kedvelik a leginkább, ha a formaruháikban úgy érzik magukat, mintha egy sima utcai viseletben lennének, és nem feszengenek, így a NUBU erre az igényükre is figyelt, igyekeztek eleget tenni a formai követelmények mellett a sportolók kényelmi szempontjainak is.

Remélhetőleg rengeteg aranyéremmel térnek haza csodás szettjeikben a hazai sportolók az olimpiáról.

Borítókép forrása: NUBU