Barion Pixel Ennyi volt, lőttek a szezonális kollekcióknak? – Coloré

Ennyi volt, lőttek a szezonális kollekcióknak?

2021. 02. 16.

Ha valóban csökkeni tud a környezetszennyezés, akkor ez remek hír.

szezonalis_kollekcio

Rettentően megterheli a környezetet a divatipar állandó pörgése. A kollekciók a nagy divatházaknál és a fast fashion üzleteknél pláne úgy jönnek és mennek, hogy meg sem tudjuk jegyezni a friss divatot, máris jön a következő szezonális kollekció. Olyannyira problémát jelent ez a bolygóra nézve, hogy a divatipar a kicsit sem előkelő második helyen áll a legkörnyezetszennyezőbb iparok listáján.

Évtizedek óta bevett gyakorlat, hogy évszakonként változik a kínálat, viszont erre igazából semmilyen szükség nem lenne, legalábbis nem a világ minden táján. Ausztráliában például probléma nélkül hordhatóak lennének a tavaszi, nyári és őszi cuccok is, természetesen Magyarországon például az évszakváltás miatt nem. A cégek azonban nem elsősorban az évszakváltás miatt gondolnak a két-három havonta változó kínálatra, hanem azért, mert így gyorsabban, még több embert tudnak vásárlásra ösztönözni, és sajnos még csak kevés cégnél gondolnak bele abba, hogy tudatosabban próbáljanak termelni.

Mivel a fogyasztók is hozzászoktak, hogy állandóan cserélődik a kínálat, ők is egyre türelmetlenebbül kezdték el várni az újabb és újabb kollekciókat.

giphy 1
Kép forrása: Giphy

A klímaválság miatt a divatiparban is kezdik érzékelni, hogy hatalmas a túltermelődés, ezért egyre több cég igyekszik átállni egyrészt a kisebb kollekciókra, másrészt a basic darabok gyártására, és legfőképp, a több nagy cég is azt tervezi, hogy 2022-től már nem lesznek külön szezonális kollekciók, hanem inkább év közben is kiadnak téli, nyári és tavaszibb darabokat egyaránt, hogy időtlenebbek lehessenek a darabok, és ne kelljen túlterhelni a környezetet.

Ez az első lépés a slow fashionhöz, remélhetőleg nem csak a legnagyobb divatházak, hanem a kisebb vállalatok is csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Borítókép forrása: Unsplash
/divat/oltozkodes/ennyi-volt-lottek-a-szezonalis-kollekcioknak/