3 módszer, hogy fenntarthatóbb, tudatosabb legyen a gardróbod

2021. 02. 08.

Számolj le a pazarlással!

etienne girardet lBVZ tajT1o unsplash

Sokkal könnyebb pazarlásmentesebb, tudatosabb ruhatárat összeállítani, mint gondolnád. Egyre egyszerűbb, sőt, egyre menőbb is kapszulagardróbokat vagy tudatos, ökogardróbokat összeállítani, és nem igényel annyira sok odafigyelést a dolog, hogy ne tudd összeegyeztetni az eddigi rutinjaiddal. Hidd el, nem csak a pénztárcád számára kifizetődő, ha tudatosabban vásárolsz ruhákat, hanem a környezetnek is jót teszel.

Nem kell lemondanod a divatos, csinos ruhákról ahhoz, hogy ne pazarolj, csupán néhány szokást érdemes bevezetned, másikakat pedig lecserélned ezekre. Ha nem állsz készen arra, hogy teljesen átváltoztasd a ruhavásárlási szokásaidat, akkor legalább az impulzusvásárlások számát csökkentsd, és máris tettél egy lépést a fenntarthatóbb ruhatár felé.

Legyen alap a second hand!

Másodkézből vásárolni nem ciki, sőt, egyre menőbb. Ahogy Macklemore Thrift Shop című dalában is elhangzott, ami az egyikünknek szemét, a másikunknak nagy fogás. Lépj be ruhacsere csoportokba, vagy épp add el olcsóbban a közösségi oldalak piacterén vagy az internetes vásárokon a már nem használt, de vagány cuccaidat, és te is vásárolj mások jó állapotban lévő, megunt ruhái, kiegészítői közül. Egy alapos mosás után olyanok, mintha újak lennének, az egykori tulajdonosuk örül, hogy kapott értük pénzt, te pedig egy új cuccal gazdagodtál, anélkül, hogy környezetet terhelő cégektől vásároltál volna. Évente több milliárd ruha kerül feleslegesen az üzletek polcaira, a gyárak pedig elképesztően terhelik a Földet, arról már nem is beszélve, mennyi cég dolgoztatja fillérekért az alkalmazottait, miközben hatalmas a túltermelés szerte a világon.

Mi a helyzet second hand vásárláskor a divattal? Megsúgjuk, az online piactereken olyan egyedi kincsekre tudsz ráakadni, amik menőbbek, mint egy fast fashion üzlet bármelyik darabja.

Az eladás mellett szelektálj olyan hibátlan, de már nem használt ruhákat is, amiket oda tudsz adni segélyszervezeteknek, hiszen jótékonykodni mindig remek dolog.

giphy 18
Kép forrása: Giphy

Tanulj meg néhány alap fazont megvarrni!

Van, hogy meglátsz a neten egy fantasztikus darabot, amit nem tudsz másodkézből beszerezni. Alap esetben ilyenkor megkeresnéd webshopokban vagy áruházakban, pedig egyszerűbb, öko-tudatosabb és olcsóbb is, ha megvarrod vagy épp megvarratod magadnak. Nem csak menőbb és egyedibb lesz, ha egy varrónő rád szabja, vagy épp magadnak készíted, de sokat teszel a bolygóért is, ha ezt rendszeresen csinálod.

Válaszd az etikus márkákat!

Míg néhány márka kifejezetten híres az újrahasznosított anyagokról és fenntarthatóságról, másikak pedig hírhedten pazarló, túltermelő magatartást mutatnak. Igyekezz olyan cégektől vásárolni, amelyek etikusak, környezettudatosak, és ha teheted, minél többször keresd fel kisvállalkozók üzleteit. Remek érzés lesz nekik is segíteni, és az is, hogy tudod, az ökológiai lábnyomod nem lett nagyobb egy-egy ruha megvásárlása által.

Amivel tudsz még “zöldíteni” a gardróbodon:

  • Legyenek lebomló anyagból készült és újrahasznosított ruháid!
  • Gondold át, mennyire van egyes darabokra szükséged. Ha úgy érzed, húsznál többször veszed fel, akkor megéri beruházni rá, amúgy nem.
  • Kerüld a leértékeléseket, mert olyankor hajlamos vagy
  • Igyekezz a fast fashion üzletek helyett a helyi vállalkozókat támogatni, vásárolj hazai termékeket.

Borítókép forrása: Unsplash