Barion Pixel A hosszú haj titkai: mítoszok, kultúrák és frizurák – Coloré

A hosszú haj titkai: mítoszok, kultúrák és frizurák

2023. 10. 02.

A hosszú haj a nőiesség egyik mutatója, amelytől sokan nagyon nehezen szabadulnak meg akkor is, ha viselése már nehéz és nem is esztétikus. Nemcsak a figyelmet vonzó külső jegyről van szó, hanem a különböző kultúrákban is szerepe volt és mítoszok is fűződnek hozzá.

Hiedelmek

  • A hosszú haj kialakulásához évek, évtizedek kellenek, ezért az a bölcsesség egyik szimbólumaként is értelmezhető.
  • Néhány mítosz szerint a hosszú haj lehet vonzó, de negatív energiát, balszerencsét is magába fogadó.
  • Hányszor mondják, hogy vágassuk gyakran a hajunkat, mert akkor gyorsabban nő. A valóság azonban az, hogy a haj növekedését nem befolyásolja a hajvágás, hiszen a haj a fejbőrben megülő gyökerekből nő.
  • Hűvösen tartja nagy hőségben is a fejbőrt – gondolják sokan. A haj hosszúsága nem befolyásoló tényező a test hőszabályozásában.
  • Sok kultúrában a nőiesség szimbóluma a hosszú haj, de azt is tudjuk, hogy milyen jól állhat a férfiaknak is. Vagyis a hosszú haj viselete nem függ se nemtől, se kortól.
Hosszú haj
A hosszú hajhoz hiedelmek is fűződnek / Kép forrása: ValuaVitaly / Getty Images

Hosszú haj a különböző kultúrákban

  • Afrika: több afrikai kultúra is örökségként tekint a hosszúra hagyott hajra, de mutathatja a státuszt és a kreativitás kifejezésére is lehetőséget ad. Sokszor díszítik fonatokkal, természetes eredetű anyagokkal.
  • Amerika: az észak-amerikai őslakosok körében is fontos szerepet kapott a haj hossza. Az ugyanis szimbolizálhatta a szellemi erőt és a közösségen belüli hovatartozást, ezért nagy gondot fordítottak annak ápolására és díszítésére.
  • Ázsia: Kínában a nőiesség és az egészség jeleként tartották számon és a spirituális úton való haladás mutatója is volt, vagyis a bölcsesség jelzője is volt.
  • India: az egyensúly, a harmónia, a spiritualitás szimbóluma. A hindu hit szerint a hosszú haj a transzcendens erők megtestesítője.
  • Nyugat: a szépség, a stílus és az egyéniség kifejezését teszi lehetővé.

A hosszú hajra mindig is különösen nagy figyelem esett és ezt mutatja a hiedelemvilág és a kultúra is, ám más-más értelmezésben jelenhet meg. Nemcsak egy külső jegy lehet, hanem annál mélyebb jelentést is hordozhat magában.

Hosszú haj
Lehet frufruval vagy anélkül, göndör, hullámos vagy egyenes, bárhogy lehet dögös / Kép forrása: CoffeeAndMilk / Getty Images

Stílus és elegancia hétköznapokon, alkalmakkor

A női önkifejezés egyik remek eszköze, de ez nem zárja ki annak lehetőségét, hogy csakis nők viselhetik. Ennek a hajhossznak megvan az előnye. Ugyan több időt és hajápolási terméket kíván az ápolása, azonban rendkívül nagy mozgásteret biztosít. Ennek megfelelően sikkesen nézhet ki a hosszú haj akár sportolás során, de bámulatos hajkompozíciók születhetnek egy-egy összejövetelen és megadja annak lehetőségét, hogy kellő lazasággal viselhetjük a hétköznapokban.

Hullámok és loknik: habár időigényes frizurakészítési mód, ha hullámokat, loknikat akarunk varázsolni, ellenben romantikus, buja és elegáns megjelenést kölcsönöz. Hajcsavaró, hajvasaló, hajgöndörítő eszközök és különböző fixáló termékek segítségével otthon is elkészíthető alkalmakra éppúgy, mint mindennapi frizuraként.

Egyenes: akiket természetes hullámokkal, göndörséggel látott el a sors, az lehet, hogy vágyik a sima, egyenes hajszálakra. A hajvasalóval egészen más keretet adhat az arcunknak a buja hullámok kiegyenesítése.

Copf, fonat és konty: megannyi videó segít elsajátítani a szebbnél szebb fonatokat, kontyokat, amelyek nemcsak megkönnyíthetik a hosszú haj viselését, de sok esetben praktikussá is teszik azt.

Vágás és festés: a réteges vágással, a frufruval tovább bolondítható a megjelenés és persze a jól megválasztott hajszín is üdíthet a megjelenésen.

Nyitókép forrása: JNemchinova / Getty Images