Barion Pixel Nyitott szemmel nem ér csókolózni? – Coloré

Nyitott szemmel nem ér csókolózni?

2021. 10. 31.

Teljesen természetes módon csukódik le szemünk csók közben, pedig akár nyitva is lehetne. Mi a magyarázat erre?

A párkapcsolatok sokfélék lehetnek mélységüket és tartósságukat illetően, de a csók alaptartozék. Amolyan kötelező elem. Hiánya érzelemmentes, csak szexuális jellegű kapcsolatra jellemző vagy a szerelem végét jelző viselkedés. Már azt is tudjuk egy korábbi cikkünkből, hogy mekkora jelentősége van a csókoknak a szerelem fenntartásában. Most arra a kérdésre keressük a választ: miért csukjuk be a szemünket csókolózás közben?

Nyitott szemmel

A romantika minőségét emeli a szem becsukása. Akinek nyitva van a szeme ilyen intim és meghitt pillanatban, azt megbízhatatlannak ítélnek, mert a látással csak befogadóbbá válik más ingerekre (mondjuk a televízióban zajló mérkőzés stb.) és gyengíti az átélést.

Nyitott szem
Kép forrása: Pixabay

A csókolózás nyitott szemmel is kivitelezhető, vagyis nemcsak csukott szemmel vagyunk képesek erre. Azért érdemes ezt hangsúlyozni, mert tüsszentéskor is lecsukjuk a pilláinkat, de ez fizikai reflex és máshogy nem is tudnánk kivitelezni. Akkor miért csukjuk be a szemünket csók közben? Nem akarjuk látni a társunk reakcióját?

Az ismerkedés, randizgatás időszakában még kipislanthatunk a másikra azért, hogy meggyőződjünk arról, hogy beleéli-e magát (szem csukva) a velünk való intimebb pillanatba vagy sem. Megnyugodva hunyjuk be, ha látjuk az átélést a másikon.

A magyarázat

A főemlősök között is megfigyelhető a csókok adása. Ugyanúgy a szimpátia kifejezője, de a mi esetünkben sokkal érzelmesebb, rendszeresebb és intenzívebb. Ez lehet az egyik ok a szem becsukására?

Ez az intim jelzés a másik felé akkor jó, ha kölcsönös. Ha ez is megvan, akkor átadjuk magunkat az érzéseknek. A szexuális együttlét előjátékaként is működik, habár csókok hiányában is megtörténhet mindez. Annyi biztos, hogy beindítja a fantáziát és az emberi testet, amely segíti a párok egymásra hangolódását. Ha tényleg beleéljük magunkat, akkor a szemeink is becsukódnak.

Csók csukott szemmel
Kép forrása: Pixabay

Ez a téma tudósokat is érdekelte és válaszért kutatást is folytattak. A kísérletben résztvevők dolga nemcsak a csókadás volt, hanem közben vizuális feladatokat is végre kellett hajtaniuk és számos más inger is érte őket. A Royal Holloway Egyetem munkatársai azt találták vizsgálódásaik során, hogy csókolózás közben több érzékszerv működése lép életbe, mindez természetesen egyszerre. Ez nemcsak nehézséget okoz az agyunknak, de meg is zavarhatják. Vagyis, ha minden egyszerre és egy történésre összpontosít az fárasztja az agyat és el is vonhatja a lényegről (a másik félről, a csókról, a jó érzésről) a figyelmet. Ezért iktatja ki a szemeket, vagyis a látást, hiszen annak hiányában is ugyanúgy működik minden. 

Borítókép forrása: Pixabay