A baj jelei

2020. 11. 23.

A kezdeti lelkesedés és szárnyalás nem mindig tart örökké. Még a tartós kapcsolatban is változások állnak be, amely teljesen természetes.

Nagy reménységgel kezdünk bele a párkapcsolatunkba. Máshogy talán nem is érdemes, hiszen ha már az elején nincs lendület, beleadás és érzelmek, akkor mi várható később? Amikor azt érezzük, hogy ténylegesen megtaláltuk életünk párját, nagy vehemenciával vetjük bele magunkat a kapcsolatba és azt gondoljuk, hogy életünk végéig együtt fogunk maradni. Az összeköltözés, az együttélés már egy újabb faktora lehet annak, hogy kijöjjenek és éleződjenek a problémák. Még a jól működő kapcsolatokban sincs mindig teljes összhang és egyetértés, de van, ahol elég korán megmutatkoznak ezek. Általában nem váratlanul törnek a gondok felszínre, hanem előjelei vannak, amelyeket vagy nem akarunk, vagy tényleg nem veszünk észre. Márpedig a jelek felismerésével könnyebb lehet azt orvosolni.

A vonzalom enyhülése

Óhatatlan, hogy a legelején tapasztalt nagy érzelmek ne szelídüljenek. Mindenképp alább fog hagyni a szenvedély, ha biztonságban érezzük magunkat a társunk mellett. Ezzel számolni kell, de arra érdemes törekedni, hogy a kezdetekben tapasztalt nagy érzelmeket újra és újra meg tudjuk közelíteni. Előfordul azonban, hogy ez nem sikerül. Sőt akár nagyon korán kialudhat az az érzelem, amely azelőtt megbabonázott. Arra is rádöbbenhetünk, hogy a fizikai vonzalom jóval erősebb volt, mint amit érzelmileg belevittünk és megéltünk ebben a kapcsolatban.

Baj 2

Egyszemélyes játszma

Ha már játszmázni kell egy kapcsolatban, az eleve nem jó. Amelyik nem így indul, tényleg jól működő a kezdetekben, az is elromolhat. A probléma felismerése már fél siker, de ez ezen a szinten is marad, ha csak az egyik fél igyekszik helyrehozni a kapcsolat stabilitását. Pontosan úgy, ahogy a jó párkapcsolathoz is ketten kellenek és a problémák helyrehozásához is.

Külön

Mindenki számára szükség van egyedüllétre. Arra, hogy csak magával és a gondolataival foglalkozhasson. Erre akkor is lehet igényünk, ha szerelemben élünk. Struccpolitikaként is használható, de egy beszélgetés, vita után is külön vonulhatunk. Az nem is baj, ha erre van lehetőségünk és kedvünk, de az már fontos jel, ha azt vesszük észre, hogy nagyobb vágyunk lesz az elvonulásra, az egyedüllétre, mint arra, hogy párunkkal együtt legyünk.

Bizonytalanság

Minél régebben létező egy párkapcsolat, annál jobban ismerjük a másik személyiségét, viselkedését és azt gondolnánk, hogy az apróbb jeleket is azonnal érzékelni, értelmezni tudjuk. Azonban nem mindig történik így. Arculcsapásként érhet az, hogy nem érzünk párunk mellett biztonságot, nem látjuk a közös jövőt, az együtt megöregedést.

Eltérések

A szerelem ködjének olyan hatása lehet, amely gátolja a tisztánlátást. Amikor szerelmesek vagyunk, nem mindig a realitások talaján állunk. Csak később derülnek ki olyan egyértelmű különbségek, amelyek a tartós párkapcsolatot teljesen aláássák. A nagyon eltérő értékrend mellett csak hatalmas kompromisszumokkal vagy az egyik fél identitásának beáldozását jelentheti.