Vigyázz a kutyádra! (x)

2021. 05. 03.

Minden, amit a négylábúakra leselkedő veszélyekről tudni érdemes.

1

Mindenki számára fontos, hogy megvédje imádott házikedvencét a betegségektől, kártékony élősködőktől, és ha baja esik, mielőbb meggyógyítsa. Ám sajnos a legtudatosabb gazdi sem lehet elég óvatos, mert egyes kutyabetegségek folyton ott leselkednek imádott négylábújukra.

A jó idő beálltával, és általában a tavaszi-nyári időszakban különösképpen oda kell figyelnünk a négylábúakra leselkedő kártevőkre. Ilyenkor mindenki több időt tölt kedvencével a szabadban, s a hosszú erdei vagy mezei séták után nem ritka, hogy az eb kullancsokkal a bundájában tér haza.

De könnyebben terjedhet ebben az időszakban a férgesség is, a helyzet komolyságát jól mutatja, hogy 2002 óta már szabály is van arról, hogy a kutyákat kötelező féregteleníteni.

Veszélyek a szabadban

A kutyák imádnak szaglászni, mindent alaposan szemügyre venni, pláne, ha szabadon engedjük őket futni. Elsősorban ilyenkor találhatnak rá idegen eredetű ételekre – például férgeket, lárvákat igencsak gyakran tartalmazó romlott húsokra –, illetve, ha megszomjaznak, ösztönösen beleisznak az útjukba kerülő tócsákba, tavakba. Sajnos mind a romlott étel, mind a pocsolya olyan kórokozókat, parazitákat juttathat az állat testébe, amelyek emésztési problémákat okozhatnak, ha pedig férgek petéit lefetyeli ki a vízből, rengeteg féreg kerülhet a bélrendszerébe.

A férgek azonban más módon is utat találhatnak kedvencünkhöz, például a bolhák által. A kutya szőrébe költözve nem csak élősködnek, hanem a bolha szétrágása és lenyelése során féreg peték kerülhetnek kiskutyánkba. Mi több, a szúnyogoktól még egy nagyon súlyos lefolyású betegséget, a szívférgességet is elkaphatja az eb.

Fn Fek Banners No Parazita 640x360

Hogyan állapítható meg a férgesség?

A férgességnek több fajta tünete lehet, attól függően, hogy melyik parazita okozza. Ha a kutya széklete véres, gyakori nála a hasmenés, vagy ha a fenekét a földnek támasztva dörgölőzik, úgy néz ki, mintha szánkózna, akkor igencsak gyanús, hogy féreg van benne. A fogyás is jellemző, de az sem ritka, hogy tünetmentesen zajlik a betegség, s csak akkor vesszük észre, hogy bélférge volt, amikor a féreghajtó készítmény használata után távozik a testéből a paraziták hada.

Zoonózis betegség

Az emberek és állatok között terjedő kórokozókat  zoonózisnak nevezik, ilyenek sajnos a paraziták és férgek is. Előfordul, hogy észre sem veszed a kutyádban élő parazitát, ugyanis semmilyen tünetet nem produkál, mégis elkaphatod az alattomos kórt; elég hozzá a simogatás, babusgatás vagy ha megnyalja az arcodat a kutyus. De a felelősségteljes gazdi, aki felveszi a kutya székletét az utcán, akár még a zacskón keresztül is megfertőződhet féreggel, ha nem fertőtleníti vagy mossa meg a kezét az akció után. Figyelj oda a higiéniára a séták közben és azt követően!

Mikor javallott féreghajtó?

A felnőtt kutyáknak 3 havonta javallott a féreghajtó adása, ami segíti, hogy a kórokozó ne tudjon nagy mértékben elszaporodni kedvencünkben. A probléma kezdeti fázisában a gyógyszer meggátolja a férgek elszaporodását, amennyiben pedig már a férgesség tüneteit érzékeled a kutyádon, azonnal irány az orvos! Székletmintából meg tudják állapítani, hogy valóban féreg okozza-e a gondot, és ha igen, akkor melyik típusú – azaz ostor-, galand-, orsó- vagy kampósféreg – áll a betegség háttérben, majd ennek megfelelően kap a kis kedvenc kezelést.

Fontos, hogy soha ne hagyjuk figyelmen kívül a tüneteket, hiszen ha túlzottan elszaporodnak a férgek az állatokban, az akár végzetes is lehet! 

 

Hogy ne kelljen izgulni a férgek miatt, a legjobb az, ha sosem felejted el a féreghajtó tabletták beadását, a kedvenced súlyának és fajtájának megfelelően.

Ha egyszerűen és gyorsan szeretnéd beszerezni a megfelelő készítményt, a Fressnapf Egészségközpontban megteheted, ahol az elérhető állatgyógyászati termékek mindegyike előzetesen bevizsgált. A készítményeket megrendelheted a Fressnapf üzletekben, illetve online az egeszsegkozpont.fressnapf.hu oldalon.