Mire gondol a kutyád?

2021. 03. 28.

Néha egyszerűbb a megfejtés, néha pedig alaposan ismerni kell az ebek gondolkodását a válaszhoz.

A gazdik gyakran szeretnének belelátni imádott négylábújuk fejébe. Sajnos beszélni nem tudnak, csak jelzésekkel képesek kifejezni a gondolataikat, de sokkal érthetőbb a kommunikációjuk, mint hisszük. A négylábú kedvenceink rengeteg érzelmet élnek meg, érdemes tudni, hogy melyiket hogyan is mutatják ki. Csak a testbeszédükre kell odafigyelni, és mindent megtudhatunk arról, hogy kutyusunk épp vidám, levert, fáj-e valamije, vagy örül-e az aktuális programnak.

Ha tüsszög

Mikor az eb tüsszögő, fújtató hangokat ad ki, például játék közben, akkor nagyon boldog, igazán játékos hangulatban van, és imádja, ami épp történik. Az tüsszögés annak a jele, hogy barátságos hangulatban van a kutya, és fel is pörgött egy kicsit.

Ha a fogát mutatja

Egyáltalán nem arra utal a kutya fogvillantása, hogy épp támadni készül vagy agresszív lenne, épp ellenkezőleg. Ha a kutya felhúzott ínnyel megmutatja a fogait, annyit jelent, mintha egy fehér zászlót emelne fel, azaz “békével jöttem, te vagy a főnök”.

Ha oldalra fordítja a fejét

Nem minden kutyára jellemző az oldalra fordított fejtartás, de ha a tiéd ezt csinálja, miközben valamilyen tevékenység közben figyel téged vagy épp beszélsz hozzá, az jó jel, hiszen kis barátod éppen nagyon érdeklődik, és szeretné jobban megérteni, mi zajlik.

kutya
Kép forrása: Pexels

Ha be van húzva a farka, de nem csóvál

Két esetben húzzák be farkukat a kutyák: amit többen tudnak, az a félelem, de az agresszió jele is lehet. Mikor fenyegetve érzik magukat, egyből maguk alá húzzák a farkukat, de így tesznek akkor is, ha ők készülnek megmorogni vagy rosszabb esetben támadni, vadászni.

Ha ásítozik

Nem csak az álmosságot, hanem a kellemetlenséget is jelentheti az ásítás. Kínosan érzi magát a kutya, vagy nem tetszik neki valaki vagy valami a környezetében, ha sokszor ásít. Lehet ez attól is, mert épp nem akarja, hogy megöleljék, vagy csak nyugiban szeretne lenni egy kicsit, emberektől elvonulva.

Ha meghajol

Láttál már olyat, hogy a kutyád meghajol előtted? Ezzel egészen egyszerűen köszönni szeretne neked.

Ha liheg, és ki van nyújtva a nyelve

Ha épp nem szomjas, és nincs melege akkor ez bizony érzelmi alapú lihegés, és kedvenced nagyon boldog. A nyújtott nyelves, nagyra nyitott szájas lihegés a kutyák változata a mosolygásra.

Ha megnyalja többször a száját

Ilyenkor a kutya nem éhes, hanem azt hiszik, hogy a gazdi mérges rá. Meg kell nyugtatni ilyenkor, hogy minden rendben van, aggodalomra semmi ok.

Ha megmutatja a hasát

A hasvillantás nagy dolog a kutyáknál: akár neked, akár egy másik kutyának mutatja meg hanyattfekve a hasát, azt üzeni, kialakult benne a bizalom, és boldogan töltenek veled (vagy azzal, akinek megmutatták a hasukat) időt.

Borítókép forrása: Pexels