Barion Pixel A fogápolás kutyakötelesség (X) – Coloré

A fogápolás kutyakötelesség (X)

2022. 04. 24.

A háromévesnél idősebb kutyák 80%-ának van ínybetegsége, mégis tízből kilenc kutyatartó úgy gondolja, hogy házi kedvencének fogai jó állapotban vannak. A PEDIGREE® a március 20.-i Szájápolás Világnapja kapcsán felhívta a figyelmet a tudatos szájápolás fontosságára, ugyanis a probléma rendkívül gyakori, pedig egyszerű eszközökkel megelőzhető lenne.

Legfontosabb tudnivalók

A legfrissebb kutatások eredményeiből kiderült[i], hogy a szájüregi betegségek kialakulása és a kutyafajta mérete között összefüggés van. A kisebb kutyafajták hajlamosabbak a fogágybetegségekre, mint a nagytestű társaik, a parodontális betegség előrehaladása pedig felgyorsul a kisebb kutyafajtáknál, például a törpe schnauzereknél és a Yorkshire terriereknél.

A nem megfelelő szájhigiénia okozta betegségek fájdalommal, a fogak elvesztésével is járhatnak, de akár a test további részeiben – pl. a szív, vese vagy máj – is kárt okozhatnak. Az egyik fő kiváltó ok a lepedék felhalmozódása, ezért fontos, hogy folyamatosan ellenőrizzük és tisztítsuk a kutyánk fogait.

Dr. Király Péter kisállatgyógyász szakállatorvos szerint az említett problémák leggyakrabban a védőoltás vagy más okból történő állatorvosi vizsgálatok során derülnek ki. Az elhanyagolt szájüregi betegségek komoly kockázattal járnak, ráadásul a házikedvencek várható élettartamát is megrövidíthetik. A probléma megelőzése miatt fontos, hogy a gazdi felismerje a lehetséges bántalmakat és a leggyakoribb tüneteket, és felkészüljön azok megelőzésére.

Mit tehetünk?

A kutya szájhigiéniai egészségét nagyban támogatják a különféle rágósnackek vagy a rágást elősegítő kutyaeledelek, mint például a PEDIGREE® DentaStix™, amelynek napi használata hatékonyan csökkenti a fogkő- és lepedékképződést, köszönhetően egyedi X formájának, speciális textúrájának, érdes felületének és tisztító aktív hatóanyagainak. A fogápoló rágópálcika hozzáadott cukor, mesterséges színezékanyag és aroma nélkül készül. Teljes mértékben emészthető, egészséges összetevőket tartalmaz, valamint kis és nagy kutyáknak egyaránt ideális.

Pedigree Kutya 1

Mi másra érdemes odafigyelni?

Mindenekelőtt győződjünk meg arról, hogy kisállatunk közérzete nem változik, ha megérintjük a száját. Ideális esetben az ínyük rózsaszín színű, a pirosság pedig gyulladást, betegséget jelent. A fogaik optimális színe törtfehér, minimális fogkő lerakódással. A háziállatok gyakran rejtik el a fájdalmukat, ezért ügyelni kell az észrevehető jelekre[ii], amelyek problémára utalhatnak. Ha a kisállatunknak kellemetlen a lehelete, csak a szája egyik oldalán rág, étkezési nehézségei adódnak, súlyvesztést tapasztalunk, esetleg tüsszögést vagy orrfolyást, akkor forduljunk orvoshoz. További árulkodó jel lehet a rossz közérzet és a távolságtartó magatartás, sőt, ha fájdalmai vannak a kutyának, akkor a szája és a feje érintését is nehezebben tűri.

Ha az említett tünetek közül egyiket sem tapasztaljuk, akkor nyugodtak lehetünk, de nagyon fontos, hogy ettől függetlenül szánjunk időt a megelőzésre is. Számos otthoni eszköz, termék teszi lehetővé az otthoni fogápolást, illetve ajánlott évente egyszer ellátogatni egy állatorvosi ellenőrzésre is. “Az otthoni rutinkezelés fogmosásból és egyéb szájhigiéniás készítmények (pl. rágószalagok vagy rudak) alkalmazásából áll. A fogkefével történő fogmosást -mely kedvenceink megváltozott táplálkozási szokásai miatt manapság egyáltalán nem nevezhető luxusnak- már egész fiatal korban érdemes elkezdeni. Igy kedvencünk fokozatosan szokik hozzá a procedúrához, sőt meg is kedvelheti, mivel az állatok számára gyártott fogkrémek különösen ízletesek és semmi bajt nem okoznak, ha az állat lenyeli. A fogmosás végeztével vagy attól függetlenül egyéb szájhigiéniás készítmények (rágócsontok, rágószalagok, ivóvízhez adagolható ízesített oldatok, eleséghez keverhető porok) rendszeres alkalmazása is jó szolgálatot tesz kedvenceink fogápolásában. “- hívta fel a figyelmet a neves állatorvos.


[i] https://www.waltham.com/news-events/oral-health/small-dog-breeds-highest-risk-dental-disease

[ii] https://www.waltham.com/pet-dental-health-guide