4 nyomós indok, miért legyél gazdi!

Hihetetlen, hogy az állatok milyen nagyszerű dolgokra képesek…

Borítókép forrása: pexels

Nem csoda, hogy a legtöbb kutya és cicagazdi kiegyensúlyozottabb és boldogabb, mint azok, akik nem tartanak állatot. A házi kedvencek, ugyanis a boldogság és a szeretet mellett a mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak. Az elmúlt egy évben nagyot nőtt az örökbefogadások száma, pontosan amiatt, mert az állatok számos lelki problémára nyújtanak megoldást, amelyek közül összegyűjtöttünk néhányat:

Oldják a stresszt

Tudományosan bizonyított, hogy a kedvencünkkel való kapcsolat nagyban csökkenti a szervezet stresszhormonját, a kortizolt. A velük való kommunikáció, a közös időtöltés és testi kontaktus növeli a szerotonin és a dopamin szintet, amely elsősorban az idegrendszer nyugodtságáért felel.

Önbizalommal töltenek fel

Az állatokból áradó szeretet és hűség sokkal magabiztosabbá teszi a gazdikat. Sőt, mi több könnyebben dolgozzák fel a kudarcot, a párkapcsolati hullámvölgyeket és a depresszióra való hajlamot is csökkentik. Egyes tanulmányok szerint az állatok iránti felelősségtudat céltudatosabbá és motiváltabbá teszi az embereket.

Rendszert adnak

A karantén óta sokak élete felborult. Már, ami a rendszert és a napi rutint érinti. Egy kutya azonban mind a sétát, mind az etetést illetően időhöz kötött. Ez pedig egy pontosan betartott napirendet kíván. Nekik köszönhetően kevés esély van az ellustulásra és arra, hogy elvesztegessük az időnket.

Egészségesebb élet

Az állatok – elsősorban a kutyák – segítenek az egészségesebb élet kialakításában. A napi 2-3 sétával rendszeres mozgással ajándékoznak meg minket, még akkor is, ha nem sportolnánk vagy tennénk ezt mindennap. A kutyasétáltatás viszont amellett, hogy javítja az erőnlétet, a mentális és lelki egészségünkre is kedvezően hat, hiszen a többi gazdival kialakított interakciónak köszönhetően több inger és boldogság ér minket.

Fontos megemlíteni, hogy az állatokat soha ne öncélúan tartsuk, hanem azért, mert gondoskodni szeretnénk egy élőlényről, akinek boldog és kiegyensúlyozott életet biztosítanánk, mivel ő is csak akkor képes adni, ha tőlünk is ezt kapja.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Gyökerestül megváltozott az élete a Squid Game 77 éves sztárjának