Barion Pixel Szorobánnal leküzdhető a számolási nehézség – Coloré

Szorobánnal leküzdhető a számolási nehézség

2022. 03. 24.

Iskolai tanulmányaink során az egyik legnehezebb tantárgy a matematika. A szorobán nemcsak számolóeszköz, annál sokkal több.

Bizonyára akad bőven olyan ember, akinek megnehezítette életét a matematika, hiszen a mumus tantárgy sokak számára nyújtott izzasztó „élményeket”. Azonban van, akinek tanulási zavar miatt akadnak problémái vele: a számolási nehézséggel küzdő gyerekek bélyege a diszkalkulia megnevezés, amely egy részképesség zavar és a számolásban mutatkozik meg. A nehézség leküzdését, az alapvető műveletek használatának megkönnyítését és a számok világában való magabiztos mozgást egy egyszerű eszköz, a szorobán is segítheti.

Szorobán
Amilyen egyszerű eszköz, olyan nagyszerű / Forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Mi a szorobán?

A japán számolóeszköznek az abakusz és a kínai suanpan volt az elődje. Magyarországon először 1991-ben használták egy budapesti iskolában, és ettől fogva kezdődött meg itthon a szorobán népszerűsítése. Ez a golyós számológép készülhet fából, más természetes anyagokból és műanyagból is. Felépítése nem túl bonyolult, mert keretből, egy keresztlécből, tengelyekből (ezeken futnak a golyók) és magukból a golyókból áll. A keret és a keresztléc adja a szorobán tartását, a tengelyek a helyi értéket jelölik, míg a golyók a számokat. A golyók elmozdításával a számolást, műveleteket végezzük. Az eszközön való munkát két ujjal: mutató- és hüvelykujjal végezzük. A videó nagyon jól bemutatja a használatot, valamint az azzal történő számoláshoz hasznos segítséget nyújt a szoroban.hu oldal.

Miért érdemes megtanulni a használatát?

Egy olyan világban, amelyben a számítógépek, okoseszközök már szinte az ember gondolkodása előtt járnak, felvetődik az a kérdés, hogy érdemes-e megtanulni a szorobán használatát? Igen, méghozzá azért, mert vizuálisan vetíti a gyermek elé a számokat ez az egyszerű eszköz, azaz nemcsak hallja, látja is őket. Mindez felgyorsítja a megértést és a szóbeli számolás terén látványos fejlődést lehet elérni. A szorobán használatával nemcsak a matematika, de a memória és képzelőerő terén is fejlődést lehet elérni. Az eszközön való számolás koncentrálásra készteti a gyermeket, míg a golyók mozgatása a finommotorikus mozgás fejlesztésében játszik szerepet. Fejleszti továbbá az önbizalmat, mert magabiztosságot ad a műveletek végzése során és a logikai gondolkodást is segíti.

Szorobán használata
A szorobán használatával könnyebben mehet a számolás / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A golyós eszköz még a helyes testtartásra is ösztönzi használóját. Az eszközzel való munka leköti a figyelmet, ezért még a viselkedési problémák is minimalizálódnak. A számolótábla segítségével könnyebbé válik a numerikus műveletek elvégzése és kellő gyakorlás után már a fejszámolás is megvalósulhat.

A szorobán nem csodaeszköz, de azzá válhat, ha használatát elsajátítják és rendszeres gyakorolnak rajta.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix